Mi is tulajdonképpen az E. coli?

Az E. coli egy baktérium, mely a beleinkben él, és teljesen ártalmatlan. Azonban nagyon súlyos problémákat okozhat a legyengült szervezetben, ha az immunrendszer nem megfelelően működik.

Minden E. coli baktérium egyforma?

Az E. coli különböző típusai különböző betegségeket okozhatnak. Tipikus fajtája az „utazók hasmenése”, amit a szennyezett vízben található coli okozhat, de a nem megfelelően átsütött ételben megtelepedett coli is vérhast eredményezhet.

A baktérium legismertebb típusa az E. coli 0157, mely 1997-ben 20 embert ölt meg Skóciában.

Ezért megkülönböztetünk apatogén coli baktériumokat, amik betegséget ép immunrendszer mellet soha nem okoznak, és patogén coli törzseket, amik ép immunrendszer esetében is súlyos betegséget okozhatnak.

Tehát coli fertőzés esetén a probléma kettős. Vagy apatogén fertőzéssel állunk szemben, ez esetben immunhiányos állapot valószínű, vagy patogén coli fertőzéssel van dolgunk, ez esetben az immunrendszer ép. A legrosszabb opció, ha csökkent immunvédekezésű beteg patogén coli törzzsel fertőződik. Ilyen esetben a halálos szövődmény egyáltalán nem ritka.

Mit tehet az, aki megfertőződött az E. colival?

Nagyon fontos a rendszeres és folyamatos folyadékpótlás, aki pedig tud enni, egyen banánt, rizst, és pirítós kenyeret.

Véres hasmenés, görcsös fájdalom, láz, vagy kiszáradás esetén azonnal forduljon orvoshoz!

Egészséges felnőttek viszonylag gyorsan felépülnek a betegségből, de óvatosnak kell lenni, mivel az E. coli okozhat komoly problémát, akár vese elégtelenséget is. Az esetek kis részében a coli szepszist (vérmérgezés) is okoz, ami akár kómához is vezethet.

Mik a legfőbb rizikófaktorok?

Elsődlegesen a legyengült immunrendszer, és a kor. Az 5 év alatti gyerekek és az idősebbek jobban érintettek a betegségben.

Hogyan előzhető meg az E. coli fertőzés?

Nagyon fontos a rendszeres és alapos kézmosás, és az ételek megfelelő főzése, átsütése. Oda kell figyelni arra, hogy hol étkezünk, a forró éghajlatú országokban, nyaralóhelyeken pedig csak palackozott vizet fogyasszunk! Süsd meg, hámozd meg vagy dobd el, ahogy az angolok mondása tartja, akik tudvalevően a világ legnagyobb gyarmatbirodalmával rendelkeztek, így a legnagyobb tapasztalatot szerezték a táplálkozás higiénia területén. Ezt ma még azzal egészíthetjük ki, hogy „ne tégy jeget az italodba és fogmosáshoz is használj palackos vizet”!

Emellett kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a szarvasmarha kolosztrum védelmet nyújthat a kórokozóval szemben. Profilaktikus (betegségtől, fertőzéstől védő) szedése különösen ajánlott gyengébb immunrendszerű betegeknél (pl. sugárkezelés, kemoterápia, súlyos vírusfertőzés utáni lábadozási szakban), pláne ha az illető utazni kényszerül mediterrán vagy szubtrópusi, trópusi övezetbe.

Bár lassan vége van a nyárnak, azért minden bőröndben helye van a colostrumnak!

Mivel a széklet több mint egy harmadát a coli baktériumok teszik ki, nem lehet eléggé hangsúlyozni a személyi higiénia fontosságát, az alapos kézmosást minden WC használat után.

További tanulmány a témában: Hogyan működik a kolosztrum?

Kolosztrum - Kolosztrum

Super Colostrum - Super Colostrum

Kérdése van?

Írjon e-mail címemre: [email]info@drtihanyi.hu[/email]
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!