Az E. coli egy rendkívül virulens típusa (STEC, Shiga toxin-producing E. coli) ütötte fel a fejét Németországban, az eddigi adatok szerint több mint ezer embert betegített meg és legalább tízen belehaltak a fertőzésbe. Sokak szerint a „járvány” hamarosan eléri az Egyesült Királyságot, Dániát, Svédországot és Hollandiát is. Ezekből az országokból már jelentettek hemolitikus urémiás szindrómában (HUS) szenvedő betegeket.

A hemolitikus urémiás szindróma során az E. coli baktérium kiválasztott méreganyagai (toxinok) az erek károsodását okozzák. Többnyire a vese és bél vérerei érintettek, de szélsőséges esetben az agyat is megtámadhatják. A vörörs vértestek szétesnek (hemolizálnak) és a belőlük kiszabaduló hemoglobin eltömeszeli a vesékben a glomerulusokat, aminek a következtében heveny veseelégtelenség alakul ki. Ebben a stádiumban, mely néhány nap alatt bekövetkezhet, már a művese kezelés (dialízis) segíthet a betegeken.

A coli baktériumok az állatok és az ember bélrendszerében is megtalálhatók, de a feltételezések szerint a kérődzők tápcsatornájában élő coli variáns az, ami a trágyázás során kerülhetett a spanyol uborkákra.

Az STEC fertőzés tünetei általában a fertőzést követő 1-8 napban jelentkeznek. Tipikus tünetei:

- véres széklet
- fájdalmas hasmenés
- hányás
- hőemelkedés

A betegség általában 1-3 napig tart, de az esetek kb. 10%-ában súlyosbodik, és akut veseelégtelenséget okoz.

A jelenlegi hírek arról számolnak be, hogy fertőzött spanyol uborka lehet felelős a megbetegedésekért. Az információt még nem sikerült megerősíteni, a hatóságok addig is azt javasolják a németeknek, hogy ne egyenek nyers zöldségeket (uborkát, paradicsomot, salátát). Alaposan megmosva, illetve megsütve, megpárolva, megfőzve a baktériumok elpusztulnak.

Az STEC baktérium O104:H4 törzse rendkívül ritka, a legnagyobb problémát pedig az jelenti, hogy nem lehet antibiotikumokkal elpusztítani, mivel rezisztens azokkal szemben. Ráadásul a fertőzés emberről emberre is terjed.

Érdekes, hogy a fertőzés főként felnőtt nőkben jelent meg idáig.

Milyen természetes készítményekkel segíthetjük szervezetünket ebben a helyzetben?

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatói szerint a szarvasmarha kolosztrum képes a baktériumokat (pl. E. coli) erősen és hosszú időn keresztül megkötni, ezáltal fertőző és megbetegítő képességüket hatékonyan csökkenteni.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!