Kanadai kutatók legfrissebb kutatási eredményei azt mutatják, hogy azoknál, akik korábban megfertőződtek E.coli baktériummal, nagyobb valószínűséggel fordul elő magas vérnyomás, szívbetegség és vese rendellenesség.

Forrás: BMJ, British Medical Journal

Ez a felfedezés még inkább nyomatékosítja, hogy mekkora szükség van a tiszta vízre és táplálékokra.

Amerikai kutatók szerint évente kb. 120 000 ember fertőződik meg E. coli baktériummal. Közülük 2000-en kórházba kerülnek, 60-an pedig belehalnak a fertőzésbe. Az E. coli fertőzés hosszabb távú negatív hatásait ez idáig nem vizsgálták.

William F. Clark nefrológus professzor és munkatársai azt vizsgálták, 8 évvel az E. coli fertőzés után hogyan változik a szívbetegségek, magas vérnyomás és vesebetegségek rizikófaktora.

{$up_uri}ecoli.jpg


Adataikat egy korábbi tanulmányból (Walkerton Health Study) származtatták, melynek során 1977 személyt vizsgáltak, akik coli baktériummal fertőződtek meg szennyezett víz miatt.

A kutatók megállapították, hogy azoknál, akiknél kialakult a gyomor bélhurut, 30%-kal nagyobb valószínűséggel fordult elő magas vérnyomás, mint azoknál, akik nem fertőződtek meg a baktériummal.

A szívinfarktus és stroke előfordulása 110%-kal, míg vesebetegség előfordulása 240%-kal nőtt a fertőzött betegeknél.

A számok önmagukért beszélnek, éppen ezért el kell kerülni az E .coli fertőzést, hiszen hosszú távon igen negatív következményei lehetnek a fertőzésnek.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!