Érdekes, hogy általában azt szokták mondani, hogy az influenza az „idősek betegsége”, hiszen ők hajlamosak leginkább elkapni a fertőzést és náluk a leggorombábbak a szövődmények. Minden évben sok idős ember hal meg az influenza következtében. Azonban az idősek után a 2 év alatti gyermekeknél a leggyakoribb az influenza előfordulási aránya.

Forrás: The Lancet Infectious Diseases, Turku University Hospital, Finnország

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy kis gyermekeket nem érdemes beoltatni influenza ellen, mivel az oltás ilyen fiatal korban hatástalan. A legtöbb egészségügyi szervezet egyébként nem javasolja a 2 év alatti gyermekek oltását influenza ellen, Európában egyedül Finnországban javasolják ezt.

Finn kutatók megvizsgálták, hogy mennyire volt hatásos az oltóanyag a 2007-2008-as influenza szezonban. Az akkori vakcina egy B és két A influenza törzs ellen alakított ki védettséget.

A vizsgálatba 631 9 és 40 hónapos életkor közötti csecsemőt vontak be, akik egy része be lett oltva az influenza ellen, másik része pedig nem. Vizsgálták, hogy milyen arányban fertőződnek meg az influenza A, illetve B törzsével.

{$up_uri}fluvacc.jpg


A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a vakcina a gyerekeknél 66%-ban jelentett védelmet általánosságban, és 84%-ban az A vírussal szemben.

A 2 év alatti gyermekeknél a vakcina hatékonysága 66% volt általánosan és 79%-ban nyújtott védelmet az A vírussal szemben.

Az influenza elleni oltás mellékhatását egyetlen gyermeknél sem tapasztalták. Abban az évben összesen 63 048 gyermeket oltottak be, közülük 38-an szenvedtek el mellékhatást, mely ekcéma és láz volt.

A finneket meggyőzte a tanulmány, éppen ezért javasolják a 2 év alatti gyermekek influenza elleni oltását is.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!