Noha az influenza ellen a leghatékonyabb védekezési mód a védőoltás, mégis az esetek mintegy 30%-ában az oltás nem nyújt teljes, hanem csak részleges vagy gyenge védelmet a betegséggel szemben.

Hogyan lehetséges ez?

A védőoltásnak az a szerepe, hogy a szervezet immunválaszát, az ún. specifikus immunitást aktiválja a vírussal szemben, és az így nyert humorális és cellulláris (sejtes) immunválasz fokozó hatás révén megvédjen minket a kórokozótól.

Vannak azonban bizonyos gyógyszerek, amik ennek az immunválasznak a kialakulását akadályozzák, így azok a betegek, akik ilyen gyógyszereket szednek, nem részesülnek a kellő a védelemben a védőoltás beadása után sem.

Mindenekelőtt ide tartoznak a nagy dózisban és huzamos időn át szedett szteroidok (pl. autoimmun betegségekben, szerv transzplantáción átesett betegekben), de gyengíthetik a megfelelő immunválaszt a kemoterápiás szereink is, főleg ezek kombinációi.

Ezekről régóta tudtunk, ezért ezeket a betegeket különösen óvjuk az influenzától.

Kanadai kutatók azonban az elmúlt hónapokban arról számoltak be, hogy ennél sokkal nagyobb létszámú beteg csoport fenyegetett, mert pl. azok a nagyon elterjedt gyulladás csökkentő és vérlemezke összecsapzódást gátló gyógyszerek, mint pl. az aszpirin, szintén azt eredményezhetik, hogy a szervezet a védőoltás hatására nem megfelelő immunválasszal reagál. Aszpirint pedig sok százezer ember szed Magyarországon is, főleg azok, akik szív-, és érrendszeri megbetegedésekben szenvednek. De ugyan ez elmondható sok más vény nélkül is kapható fájdalom és lázcsillapítókról (paracetamol tartalmú készítmények), mivel ezek is a ciklo-oxigenáz enzimrendszer blokkolása révén megakadályozhatják a hatékony immunválaszt.

Mi tehát a teendő?

Mindenekelőtt célszerű lenne az oltás körüli időkben az aszpirin szedését felfüggeszteni és helyette clopidogrel tartalmú készítményre váltani, legalább 5-7 hétig, amíg a megfelelő immunválasz ki nem alakul az oltott betegekben. A paracetamol tartalmú fájdalom és lázcsillapítókat pedig különösen célszerű mellőzni az oltás előtt és az oltás utáni két hónapban, mivel hatásuk amúgy sem jelentős, de arra bőven elég, hogy az egyébként amúgy sem túl erőteljes immunválaszt produkáló oltás hatását még tovább gyengítsék.

Mit tehetünk még?

Főleg az oltás utáni két hónapban tegyünk meg mindent, hogy immunrendszerünket megerősítsük a megfelelő immunválasz érdekében. Ne dohányozzunk, kerüljük a hideg, magas alkoholtartalmú italokat, a rossz minőségű cukros, zsíros ételeket és helyettük fogyasszunk el sok zöldséget, legalább napi 1000 mg citrus flavonoidot tartalmazó C-vitamint, legalább napi 1000 NE D vitamint, napi 2dl árpacsíra kivonatot (Green Magma), vagy Super Greens zöld italt (legalább egy litert), vagy ennek megfelelő Super Greens kapszulát (naponta 3x2-t), bő folyadékkal bevéve. Amíg a védő hatás ki nem alakul a passzív immunitás erősítése is sokat segíthet: Colostrum, SuperColostrum, Cranberry.

Immunrendszer erősítő csomagok -
Immunrendszer erősítő csomagok


D-vitamin - D-vitamin
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!