Mire is jó tulajdonképpen a szarvasmarha előtej, a colostrum?

Colostrum - Colostrum (vásárlás)

Szuper Colostrum - Super Colostrum (vásárlás)

1. Gátolja a felső légúti megbetegedések és az influenza fertőzését.

Olasz kutatók tanulmányozták a Colostrum influenzára gyakorolt hatását. Kimutatták, hogy a Colostrummal kezelt csoport 5-ször ritkábban kapta el az influenzát, mint a kontroll csoport (ők nem kaptak colostrumot).

2. Daganat gátló hatás.

Ez elsősorban immunstimuláló hatásának köszönhető. Számos tanulmány bizonyította a kolosztrum jótékony hatását az immunrendszer működésére.

3. Csökkenti a fájdalomcsillapítók és nem szteroid gyulladás gátlók mellékhatásait.

Jó hatással van a gyomor és bélrendszerre. Növekedési faktorai elősegítik a gyomor és a bélnyálkahártya gyógyulását.

4. Alkalmazható bőrbetegségek kezelésére

A kolosztrumban található növekedési faktorok elősegítik a bőrszövet regenerálódását, a sebek gyógyulását, a fekélyek, pikkelysömör kezelését.

5. A Calici vírussal szemben erőteljes hatást fejt ki

Karl B. McCann (Melbourne-i egyetem) és munkatársai calici vírussal (felin calicivirus), illetve polio vírussal fertőzött sejtekhez szarvasmarha előtejből származó laktoferrint adagoltak, és ez jelentősen csökkentette a vírusok fertőzőképességét.

A vírusokkal végzett laboratóriumi (in vitro) kísérleteket nehezíti, hogy sejttenyészeteket kell megfertőzni velük, és csak bizonyos sejt-vírus kombinációk tarthatók életben.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a fertőzés előtt, vagy közben sejttenyészetekhez adagolt szarvasmarha eredetű laktoferrin lényegesen lelassította a calici, illetve polio vírusok terjedését. Ki tudták mutatni, hogy a vírusok jelenlétében laktoferrin jelent meg a sejtek felületén, s feltehetően elzárta az utat a vírusok elől - amint arról a kutatók az alkalmazott mikrobiológiával foglalkozó Journal of Applied Microbiology című folyóiratban beszámoltak.

Egy másik ausztrál biológus csoport - az előző kutatásban is részt vevő - és szintén a Melbourne-i egyetemen dolgozó - H. Roginski vezetésével az International Diary Journal című, tejtermékek kutatásával foglalkozó tudományos folyóiratban összefoglalta a különböző eredetű tejfehérjék és peptidek mikrobiológiai hatásával kapcsolatban eddig megjelent száznál is több publikáció eredményét, és azt a következtetést vonta le, hogy különféle vírusok ellen a szarvasmarha eredetű laktoferrin sokkal hatásosabb, mint az emberi eredetű.

Forrás: MTI (2006)

A következő ábrán az IgG molekula látható.

http://fehermedicina.drtihanyi.hu/uploads/igg.jpg


A molekula tetején a két kör alakú rész az, ami megköti a kórokozókat, ezáltal csökkenti azok fertőző képességét.

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatásai szerint az alábbi kórokozókkal szemben nyújthat védelmet a szarvasmarha kolosztrum: (zárójelben az általa okozott betegség)

• Candida albicans (Candida)
• E.coli 0157 (ételmérgezés)
• Helicobacter pylori (gyomorrák, nyombélfekély)
• Propionibacterium acnes (pattanás, bőrbetegség)
• Klebsiella pneumoniae (tüdőbetegség)
• Staphylococcus aureus (műtét utáni fertőzés, szepszis)
• Streptococcus pyogenes (bőr és tüdő megbetegedés)
• Streptococcus mutans (fog betegségek)
• Yersinia enterocolitica (emésztőrendszer megbetegedése)
• Staphylococcus epidermidis (bőrbetegség)
• Salmonella typhimurium (ételmérgezés)
• Salmonella enteritidis (ételmérgezés)
• Haemophilus influenzae (tüdőbetegség)
• Campylobacter jejuni (bél betegség)
• Listeria monocytogenes (tüdőbetegség)

A következő ábrákon az látszik, hogy a kolosztrum képes a baktériumokat erősen és hosszú időn keresztül megkötni. Az Y tengelyen a megkötés erőssége, az X tengelyen pedig a hígítás mértéke látszik.

SMP – Skim Milk Powder (lefölözött tejpor)

Hyperimmune Milk Powder (hiperimmun tejpor) – a hiperimmun tej lényege az, hogy a szarvasmarhába olyan mikroorganizmusokat fecskendeznek, melyek az emberekben okoznak fertőzéseket. Ezáltal a beoltott szarvasmarhák több IgA antitestet termelnek a tejükben. Ezek az antitestek kötik meg a fertőzést okozó mikroorganizmusokat. A tejet aztán összegyűjtik és feldolgozzák.

Colostrum – kolosztrum

Salmonella typhimurium

http://fehermedicina.drtihanyi.hu/uploads/salmonella.jpg


Candida albicans

http://fehermedicina.drtihanyi.hu/uploads/candida.jpg


Helicobacter pylori

http://fehermedicina.drtihanyi.hu/uploads/helico.jpg


E.coli

http://fehermedicina.drtihanyi.hu/uploads/coli.jpg


Klebsiella pneumoniae

http://fehermedicina.drtihanyi.hu/uploads/klebs.jpg


A fenti ábrák egyértelműen mutatják, hogy a lefölözött tejpor baktériumkötő képessége elhanyagolható. A magas fehérje tartalmú tejpor rendelkezik baktériumkötő képességgel magas koncentrációban, de hígítás során gyorsan elveszíti ezt a tulajdonságát (ez a lenyelés után történik, amikor a hatóanyag felhígul az emésztőrendszerben).

Ezzel szemben a kolosztrum baktériumkötő képessége kiemelkedő, emellett pedig a hígítás (felhígulás az emésztőrendszerben) során is sokáig megőrzi baktériumkötő képességét (az X tengelyen 10-szeres léptékkel változik a hígítás).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!