A Kalifornia Egyetem kutatói szerint a brokkoliban található egy olyan vegyület, melynek fontos szerepe lehet az immunrendszer erősítésében.

A káposzta nemzetségbe tartozó egyes zöldségek, mint a brokkoli, káposzta, leveles kel rágása és emésztése során az indole-3-carbinol vegyületből egy DIM (3,3’-diindolylmethane) vegyület keletkezik, mely többek között rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Állatkísérletekben a DIM képes volt bizonyos ráksejtek növekedését megállítani.

A Journal of Nutritional Biochemistry lapban megjelent tanulmány szerint egérkísérletekben a DIM immunrendszer erősítő tulajdonságát sikerült kimutatni. A tanulmány vezetője szerint kutatásuk egyértelműen bizonyította, hogy a DIM egerekben immunrendszer erősítő tulajdonságot fejt ki, ezáltal védelmet jelenthet bizonyos fertőzésekkel és a rákkal szemben.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a DIM képes volt megállítani a mellrák sejtjeinek osztódását, valamint gátolta a tesztoszteron képződés (férfi hormon), mely a prosztatarák növekedéséhez szükséges.

{$up_uri}brokkccoli.jpg


A fent említett új tanulmány a citokinek mennyiségének növekedését figyelte meg azoknak az állatoknak a vérében, akik naponta 30mg/kg DIM-et kaptak. A citokineknek fontos szerepük van az immunrendszer sejtjeinek működésében. A DIM jelenléte 4 citokin mennyiségét növelte meg:

- interleukin 6
- interferon-gamma
- interleukin 12
- G-CSF (granulocyte colony-stimulating factor)

Emellett sejt kultúrákkal végzett kísérletek során a kutatók azt találták, hogy 10 mikromol DIM képes volt megduplázni a fehérvérsejtek számát, aminek szintén fontos szerepe van a kórokozókkal szembeni küzdelemben a kontrollcsoporthoz képest. Egy nagy tányér brokkoli kb. 5-10 mikromol DIM-et tartalmaz.

Amikor a DIM-et más olyan vegyülettel vegyítették, melyek szintén elősegítik a limfociták osztódását, ez az arány még tovább nőt és akár 3-6-szorosára is változott a fehérvérsejtek száma.

A DIM másik érdekes tulajdonsága, hogy képes növelni a reaktív oxigén gyökök szintjét (ROS – reactive oxygen species). Ezek olyan vegyületek, amelyek a makrofágok működését segítik elő. A DIM 3-szorosára növelte a ROS jelenlétét a kontroll sejtkultúrához képest.

A DIM-et minden esetben szájon át kell adni és nem injekcióban, mivel csak így fejti ki jótékony hatását. Ebben valószínűleg az emésztésnek van jelentősége, melynek során a vegyület átalakul.

A DIM vírusölő tulajdonságait szintén egérkísérletekben bizonyították. Egereket fertőztek meg ún. reovírusokkal, melyek a belekben élnek, de nem életveszélyesek. Majd ezt követően szájon át DIM-et adtak a fertőzött egerek egy csoportjának, akik szignifikánsan jobban gyógyultak, mint azok az egerek, akik nem kaptak a vegyületből (a székletben talált vírusmennyiség alapján állapították meg).

A kutatás vezetői szerint tanulmányok hatalmas áttörést jelent, hiszen sikerült egy olyan vegyületet találniuk, mely egyszerre képes küzdeni a ráksejtekkel szemben és ezzel párhuzamosan erősíti az immunrendszert.

Bár embereken még nem bizonyították a fenti hatásokat, a brokkoli egyéb jótékony tulajdonságai miatt is mindenképpen érdemes minél többet fogyasztani belőle. A SuperGreens lúgosító zöld ital is tartalmaz brokkolit.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!