A colostrum a szülést követő 48 órában termelődő speciális előtej. Minden emlős termel colostrumot, így az ember is, de táplálék kiegészítő formájában a szarvasmarha colostrum terjedt el a legjobban a világon.

A tehén colostrum az ember számára fogyasztható, nagyon kevés allergiát okozó mellékhatást jegyeztek fel róla. Az immunglobulinok igazi tárháza. Egy tehén képes a szülést követő első két napban akár 2 kg (!!!) immunglobulint is termelni és a colostrumba kiválasztani.

A mai technológia szintjén ki tudjuk védeni azt, hogy a gyomorsav károsítsa ezeket az értékes fehérjéket. Sőt, porított változata nem tartalmaz sem tejcukrot, sem kazeint, így tehát a laktóz és a tejfehérje érzékenyek is fogyaszthatják. Mivel immunglobulinokban igen gazdag, szokták immuntejnek is nevezni.

A colostrum fogyasztása az egyetlen módja, hogy szájon át immunglobulinokat vigyünk be szervezetünkbe.

Az immunglobulinoknak jelentős szerepük van a vírusok, baktériumok és gombák elleni védelemben.

Az így szerzett immunitást passzív immunitásnak nevezzük (mert nem a mi szervezetünk „munkájának”az eredménye). Hátránya, hogy nem tartós, előnye, hogy azonnal hat. Két éve az Újzélandi Orvosi Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a calici vírussal szemben hatékony védelmet nyújt. Ez a vírus felelős ma a gyomor és bél rendszeri fertőző betegségek több mint 70%-áért. Nevezik 4H betegségnek is a tünetei alapján (hányás, hasmenés, hőemelkedés, hasi fájdalom). Nagyon fertőz, már 10 db vírus elég ahhoz, hogy valakit megbetegítsen. Ez a szám pl. az influenza vírus esetében eléri a 30-40 ezret!

Egy másik tanulmányban (2004-ben) azt bizonyították, hogy a colostrum folyamatos (két hónapon túli) szedése jobban véd az influenza ellen, mint a védőoltás!

Vannak bizonyos autoimmun betegségek (SLE, ITP, poymyositis), amiket nagy dózisú immunglobulin adásával kezelnek és az eredmények igen bíztatóak. Nos, az ő esetükben is hasznos lehet a colostrum fogyasztása.

Valamennyi esszenciális aminosav fellelhető benne (ezeket az ember nem tudja szintetizálni, de az élethez nélkülözhetetlenek).

Értékes enzimeket is tartalmaz: laktoferrint, transzferrint. Előbbi pusztítja a calici vírust, utóbbi pedig elvonja a baktériumoktól a számukra létfontos vasat, ezzel pusztulásukat okozva.

Különösen érdekes L-karnitin tartalma, mivel ez a transzportfehérje viszi a hosszú szénláncú zsírsavakat a mitokondriumokba, ahol a sejt energiatermelése folyik. Így sportolóknak, betegségből lábadozóknak különösen ajánlott.

Valamennyi vízoldékony vitamint tartalmazza (C-vitamin, B vitamin csoport), valamint a zsíroldékonyak közül D vitamin tartalma magas, de van benne még A és E vitamin is.

A C3, C4 komplement a legősibb immunvédelmi rendszerünk része (ennek segítségével lyukasztja ki a baktérium falát a fehérvérsejt vagy a nagy falósejt, és okozza a kórokozó pusztulását). Harminc éve tudjuk, hogy magas a növekedési faktor tartalma (testedzők!), ugyanakkor kimutatható benne a tumor nekrózis faktor is (TNF - tumor ölő).

A coli baktérium bélflóránk természetes lakója. Vannak azonban elvadult coli törzsek is, amik súlyos bélgyulladást okozhatnak. Coli ellenes antitest titere hatékonyan véd meg minket ezekkel szemben is.

Ausztrál és Finn kutatók olimpikonokon igazolták, hogy rendszeres fogyasztása akár 20%-kal is megnöveli erőnlétüket, állóképességüket, ellenálló képességüket.

Kiknek javasolom tehát a Colostrum rendszeres szedését?

Élsportolóknak és általában mindenféle sportot űzőknek, kemoterápia, sugárkezelés alatt állóknak (alatta és utána), gyulladásos betegségekben szenvedőknek, magas fertőzés kockázatának kitett személyeknek (egészségügyi dolgozók, szteroid szedő betegek, pedagógusok, stb). Mindazoknak, akik természetes módon szeretnék erősíteni immunrendszerüket.

Az immuntej a természet egyik legcsodálatosabb ajándéka.

http://fehermedicina.drtihanyi.hu/uploads/colostrum500mg.jpg


Colostrum 500 mg

http://fehermedicina.drtihanyi.hu/uploads/viruska.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!