Lassan véget ér a november, két nap múlva hivatalosan is kezdetét veszi a tél, ami abban is megmutatkozik, hogy hétvégére már erős lehűlést és elszórtan havazást is ígérnek a meteorológusok. Egyre többen keresik fel háziorvosukat különböző hurutos megbetegedésekkel (nátha, megfázás, torokgyulladás, stb.) és egyre többeket foglalkoztat a kérdés: vajon lesz-e ezen a télen is influenzajárvány és érdemes-e beadatni az ellene kifejlesztett vakcinát?

Az influenza elleni védőoltás kérdése jelentősen megosztja a (magyar) embereket. A lakosság egy része minden évben, szorgalmasan beadatja magának az oltóanyagot, mások azonban elutasítják a védőoltást, mondván úgysem kapják el soha az influenzát és ez az egész mizéria egyébként is csak a gyógyszergyárak által keltett pánik, hogy minél több oltóanyagot tudjanak eladni világszerte. 

Természetesen nem célom meggyőzni bárkit is az influenza elleni oltás előnyéről, vagy hátrányáról, inkább összefoglalom a legfontosabb kérdéseket a védőoltással kapcsolatban.    

Miért kell minden évben új oltást kapni az influenza ellen?

A legtöbb vírushoz hasonlóan az influenza vírusok is folyamatosan változnak, mutálódnak. Ha korábban meg is kaptuk az aktuális influenza elleni oltást, az influenza vírusban bekövetkezett változás azt eredményezi, hogy immunrendszerünk már nem képes felismerni a megváltozott vírust, így nem is tud hatékonyan fellépni vele szemben. 

Ki határozza meg az oltóanyag összetételét?

A World Health Organization (WHO) szakemberi folyamatosan vizsgálják, hogy melyik három influenza törzs megjelenése a legvalószínűbb, s ezeket teszik az oltóanyagba. 

flu.jpg

Az influenza elleni oltás 100%-os védettséget nyújt a fertőzéssel szemben?

Határozottan nem, azonban az elmúlt évek, évtizedek tapasztalatai és kutatásai azt mutatták, hogy azoknál, akik megkapták a védőoltást, sokkal kisebb eséllyel alakult ki súlyos vagy halálos szövődmény. A védőoltás kb. 80%-os védelmet nyújt a betegséggel szemben.  

Egészséges embernél is lehet halálos kimenetelű az influenza?

Elméletileg igen, de ennek a valószínűsége nagyon kicsi.

Javasolt-e beadatni a védőoltás terhes nőknek?

Terhes nők beoltásának célja az anya védelme (tehát nem a magzatnak nyújt védelmet). Egyes influenza vírusokra a terhes nők igen rosszul reagálnak, ilyen volt pl. a pár évvel ezelőtti H1N1 vírus, amit sok várandós nő kapott el és sajnos többen bele is haltak a fertőzésbe. 

Általánosságban elmondható, hogy az influenza vírusra a legrosszabbul az idős és/vagy beteg emberek reagálnak, tehát az ő esetükben mindenképpen indokolt lehet a védőoltás beadása. 

Minden évben számos kutatás foglalkozik az influenza elleni védőoltás egészségre gyakorolt hatásaival. Ami ezekből a kutatásokból egyértelműen kitűnik az, hogy a védőoltás nagyon jelentősen csökkenti az influenzafertőzés szív-, és érrendszert érintő szövődményeit. Kb. 50%-kal csökkenti a súlyos, 40%-kal pedig a halálos kimenetelű szív-, és érrendszeri szövődményeket (stroke, infarktus, stb.). 

Ennek oka pedig az lehet, hogy az influenza megbetegedés során gyulladások alakulnak ki a szervezet különböző részeiben, s ezek a gyulladások elősegítik a sokszor halálos kimenetelű szövődmények kialakulását.    

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!