Mint minden évben, idén sem múlhat el úgy a tél, hogy ne fenyegetne az influenzajárvány. A várható influenza törzseket megjelölték, ezért ennek megfelelően kezdték el a vakcinák gyártását is az egyenlítőtől északra fekvő országokban.

Idén az influenza elleni oltás 3 vírus törzs ellen fog majd bizonyos védelmet biztosítani: 2009-es H1N1 vírus, A-H2N2 vírus és a B vírus, ezért ezt az oltóanyagot trivalens oltóanyagnak nevezzük. Éppen ezért idén biztosan nem kell külön a H1N1 elleni védőoltást beadatni. Az idei oltóanyag ugyan azzal a technológiával fog készülni, mint a korábbi oltóanyagok, de mivel világjárvány nem fenyeget, nem kell sietni, a szokásos eljárási rendet nem kell felgyorsítani, mint tavaly a pandémiás riasztás idején, amikor is a WHO a járványt a legmagasabb 6-os fokozatúnak minősítette. Így valószínűleg idén sokkal kevesebb lesz a félreértés, mint tavaly ilyenkor.

Kit érdemes beoltatni az idei vakcinával?

- minden 6 hónapnál idősebb gyermeket
- minden 50 év feletti embert
- terhes nőket
- krónikus betegeket (cukorbetegség, asztma)
- immunszupprimált állapotú betegeket (egyéni szempontokat mérlegelve szigorúan!)
- egészségügyi dolgozókat
- gondozóházakban élőket

{$up_uri}flu.jpg


Újdonságnak számít az idei évben az az amerikai ajánlás, mely szerint a 65 év felettieknek nagy dózisú vakcinát érdemes adni, mely a normál dózis négyszerese. Ennek oka az, hogy az oltóanyag az idősekben nem vált ki gyakran az immunrendszer gyengesége miatt megfelelő intenzitású immunválaszt, így megfelelő szintű védettség sem alakul ki az idősebbekben.

Magyarországon várhatóan november elejétől lesz elérhető a háziorvosoknál az ingyenesen adható oltóanyag. Az idei szezonban 3 féle ingyenes vakcina lesz elérhető:

- Fluval AB három komponenssel
- Vaxigrip Junior három komponenssel (gyermekeknek)
- Fluval P egykomponensű, 2009-es pandemiás oltóanyag

Az ÁNTSZ a pándémiás oltást azoknak ajánlja, akik célcsoportba tartozóként (1-24 évesek, pedagógusok, rendvédelmi szervek) eddig még nem kaptak oltást. Ezt október folyamán kell beadni. Novembertől már a háromkomponensű (trivalens) oltóanyagot kell beadni.

{$up_uri}infl.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!