Most, hogy a pandémiás (H1N1) influenza járványt magunk mögött tudhatjuk, joggal bízhatunk abban, hogy az idei járvány sokkal kevésbé lesz drámai, mint tavaly. De ez még nem jelenti azt, hogy nem kell mindent megtennünk annak érdekében, hogy elkerüljük az influenza fertőzést.

Forrás: University of Lincoln, Egyesült Királyság, Canadian Medical Association Journal

Régóta megfigyelt tény, hogy télen több az infarktusos beteg, ami nem a hónak, sokkal inkább az influenzának köszönhető. Az influenza fertőzés gyulladásos folyamatokat vált ki a beteg ereiben, különösen azoknál, akiknek a koszorúerei egyébként sem egészségesek.

Egy új tanulmány egyértelműen kimutatta azt, hogy az influenza elleni oltás szignifikánsan csökkenti az infarktusok számát. Az artériákban található plakkok ugyanis sokkal hajlamosabbak megrepedni azoknál a betegeknél, akik influenzával fertőződtek és ez okozza az infarktust, azaz a szívizmot vérrel és oxigénnel ellátó koszorúerek elzáródását.

{$up_uri}heart12.jpg


A kutatás során összesen 78 706 pácienst vizsgáltak, akik közül 16 012-en átestek influenza fertőzések az elmúlt 6 évben. Az influenza elleni oltással beoltott és be nem oltott csoport között 19%-os eltérés mutatkozott az infarktus előfordulása kapcsán. A tüdőgyulladás elleni oltás esetén nem sikerült hasonló eredményt kimutatni, annak tehát nincs ráhatása az infarktus előfordulására.
Ami azonban igen érdekes, hogy igen tág különbséget mutatott a rizikó annak függvényében, hogy mikor kapták meg az influenza elleni vakcinát. Azoknál, akik korábban beadatták maguknak az oltást 21%-kal, míg azoknál, akik csak november körül, ott csupán 12%-kal volt alacsonyabb az infarktus kialakulásának esélye.

Mit is jelent ez pontosan?

Több független szervezet kutatásai is azt támasztják alá, hogy egyértelmű kapcsolat van az influenza elleni oltás és a szívinfarktusok rizikójának csökkenése között. Erről egy összefoglaló tanulmány jelent meg tavaly a The Lancet című folyóiratban. Ráadásul az is sokat, számít, hogy mikor kapjuk meg az oltóanyagot. Az oltás egyáltalán nem terheli meg az immunrendszert, sőt stimulálja, vagyis arra készteti, amire való.

Szakemberek tehát egyértelműen azt javasolják, hogy oltassuk be magunkat lehetőleg minél előbb. Emellett természetesen szükség van az egészséges életmódra, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásra, valamint a D-vitamin pótlására, ami szintén erősíti az immunrendszert. A D vitamin nagyon hatékony immunmoduláns, nyáron ezért is nagyon ritka ez a betegség, mivel ekkor a napfény hatására szervezetünk elégséges mennyiségben termel D3 vitamint. Ősszel, télen és tavasszal ez koránt sincs így. Mivel a D vitamin zsíroldékony, a szervezet képes belőle több hónapra valót elraktározni, de ez a mennyiség tavasz elején már elfogy, és lássunk csodát, az influenza éppen akkor támad a legintenzívebben. (A H1N1 ebben is kivétel volt, mert a legmelegebb nyári napokon is vígan fertőzött).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!