Az elmúlt hetekben számtalan érdeklődő levelet kaptam olvasóimtól, akik az influenza elleni oltásról kérdeztek. Ennek apropóján összeállítottam a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a 2010-es vakcináról.

Ahogy az idő egyre rosszabbra fordul, egyre több influenzás beteggel találkozhatunk. Sokan szeretnék elkerülni az influenza fertőzést, ezért érdeklődnek az idei, 2010-es szezonális influenza elleni oltóanyagról.

1, Miért változik az influenza ellni oltóanyag minden évben?

Mint a legtöbb vírus, az influenza vírus is folyamatosan változik, mutálódik. Ha egy évvel ezelőtt meg is kaptuk az influenza elleni védőoltást, a változás azt eredményezi, hogy az immunrendszerünk nem lesz képes felismerni a megváltozott vírust, ezáltal nem képes harcolni ellene. Az influenza ellni oltás segítségével tudunk „lépést tartani” a vírussal.

2, Ki dönti el az oltóanyag összetételét?

A WHO (World Health Organisation). A WHO szakemberei folyamatosan vizsgálják, hogy melyik vírus törzsek megjelenése a legvalószínűbb, és a 3 leginkább valószínű vírustörzset teszik az oltóanyagba.

3, Bizonyos embereknek (pl. időseknek, gyerekeknek, stb.) a „sertés influenza” elleni oltóanyagot kellene idén is megkapniuk?

Nem. Az idei szezonális influenza elleni oltóanyag tartalmazza a H1N1 törzset is, ami a tavalyi pandémiás járványt okozta. A WHO azért javasolta, hogy ez a törzs is szerepeljen a szezonális vakcinában, mert még mindig jelen van világszerte.

4, Szóval a tavalyról megmaradt H1N1 oltóanyagot így akarják „ránk sózni”?

Nem. A szezonális influenza oltás egészen máshogy készül, mint a pandémiás oltóanyag. Más, különböző eljárással állítják elő.

5, Biztonságos az idei szezonális oltóanyag, ha tartalmazza a H1N1 influenza törzset?

A WHO kutatói szerint az idei oltóanyag hatásában és mellékhatásaiban a korábbi szezonális influenza elleni oltásokhoz hasonlít, tehát teljesen átlagosnak és normálisnak tekinthető.

6, Javasolják-e terhes nőknek az oltóanyagot?

A tavalyi év világosan rávilágított arra, hogy a terhes nők igen rosszul reagáltak a H1N1 vírusra, sokan közülük súlyosan megbetegedtek, sajnálatos módon meg is haltak. Mivel a H1N1 vírus továbbra is jelen van az egész világon, ezért javasolják terhes nőknek is, hogy adassák be maguknak az idei szezonális influenza elleni oltást.

7, Ha egy várandós nő beadatja magának az influenza elleni oltóanyagot, védelmet nyújt ezzel a magzatnak is?

Terhes nők vakcinálásának célja az anya egészségének megőrzése. Az újszülött védelmét a veleszületett immunitás és a szoptatás biztosítja.

8, A Magyarországon beadott influenza elleni oltás védelmet nyújt az influenzával szemben világszerte?

Az oltás a 3 legvalószínűbb előfordulású vírus törzset tartalmazza, ezért el lehet kapni olyan fertőzést, amit más vírustörzs okoz. Sőt, még az oltás ellenére is elkaphatja azt az influenzát ami ellen beoltották, mert az oltás csak kb. 80%-os védettséget biztosít.

9, Ha nem olttatom be magam, akkor elméletileg akár egy év alatt többször is elkaphatom az influenzát?

Elméletileg még akkor is, ha beoltatja magát, de a vakcina jelentősen csökkenti ennek valószínűségét.

10, Az influenza egészséges embernél is lehet halálos kimenetelű?

Ez rendkívül ritka. Az influenza halálos áldozatai általában idősek és krónikus betegek. De tény, hogy egészséges emberek is évről-évre lehetnek az influenza áldozatai. Minden esetre az oltottak körében pl. tavaly egyetlen egy haláleset sem fordult elő Magyarországon az influenza miatt.

11, Ha megkapom az influenza elleni oltást, akkor is elkaphatom az influenzát?

Igen, bár ennek esélye jóval kisebb és a súlyos szövődmények kialakulása kevésbé valószínű. Éppen ezért nagyon fontos az immunrendszer erősítése, mert akkor lesz az oltásra megfelelő intenzitású és hatékonyságú immunválasz, melyet a mai modern étrend-kiegészítő termékek jelentősen elősegíthetnek.

Tekintse meg ezeket a termékeket: immunrendszer támogató termékek
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!