Milyen egészségre gyakorolt pozitív hatásait ismerjük a kókuszdiónak?

1, Segít megelőzni az elhízást az anyagcsere felgyorsításával, így azonnali energiaforrást biztosít, kevesebb kalória bevitelével. A kókuszkészítményeket rendszeresen fogyasztók azt tapasztalták, hogy hosszabb időt képesek eltölteni az étkezések között  anélkül, hogy lecsökkenne a vércukorszintjük. 

2, Egészségesebbé teszi a szívet rövid és közepes láncú zsírsavak biztosításával, melyeket elengedhetetlenek a jó egészséghez. Az elfogyasztott zsírsavak közel 98%-a hosszú láncú zsírsavakból áll. Ezek nagyban különböznek a rövid és közepes láncúaktól, amelyek nincsenek negatív hatással a koleszterinszintre és segítik csökkenteni az érelmeszesedés kockázatát, valamint védenek a szívbetegségek ellen. Tanulmányok bizonyítják, hogy azon országokban, ahol a kókusz a legjelentősebb élelmiszerek közé tartozik, mint Polinézia és Sri Lanka, a lakosság nem rendelkezik magas koleszterinnel vagy szenved szívbetegségekben. Más zsírokkal ellentétben, a kókusz azért is különlegesnek mondható, mivel nagy mennyiségben tartalmaz laurinsavat, az anyatej egyik fontos összetevőjét. 

3, Magas rosttartalma vetekszik olyan rostforrásokkal, mint a búzakorpa, zabkorpa és a rizskorpa. A kókusz lenyűgöző mennyiségű, 61% élelmi rost tartalommal rendelkezik! Mivel a szervezet nem képes megemészteni a kókuszban lévő rostokat, így fogyasztása nem jár kalória bevitellel és nincs hatással a vércukorszintre sem.

4, Alacsony glikémiás indexű (GI). A glikémiás index az élelmiszerekben lévő szénhidrátok vércukorszint emelésének sebességét méri. A kókuszrostok lassítják a glükóz kibocsátást, így a szervezetnek kevesebb inzulinra van szüksége a glükóz hasznosításához és annak a sejtekbe szállításához, ahol energiává alakul át. A kókusz továbbá segít csökkenteni a hasnyálmirigy és az enzimrendszerek igénybevételét, ezzel csökkentve a cukorbetegség kockázatát.  A mézzel (55-83 GI) és a cukorral (65-100 GI) ellentétben a kókusz alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, mindössze 35 GI.

5, Csökkenti az édesség iránti vágyat, javítja az inzulin kiválasztást és a glükóz felhasználását. A kókuszban található egészséges zsír lelassítja a vércukorszint emelkedését és lecsökkenti a hipoglikémiás sóvárgást.

6, Javítja az emésztést, valamint enyhíti az emésztési rendellenességekkel kapcsolatos tüneteket, mivel elősegíti a különböző tápanyagok, köztük vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak felszívódását, miközben jótékony rostbevitelt biztosit.

7, Energiabomba, biztosítja fizikai és sporttevékenység közbeni jobb állóképességet. Továbbá elősegíti a pajzsmirigy egészséges működését és enyhíti a krónikus fáradtság tüneteit.

8, Ezenfelül nem tartalmaz transzzsírsavat, glutén-mentes, hipoallergén, valamint rendelkezik antibakteriális, antivirális, gomba-, és parazitaölő tulajdonsággal. A kókusz kedvező hatással van a teljes immunrendszer működésére.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!