Dr. Daniel G. Clark (a Colostrum, Life’s First Food című könyv szerzője) szerint a szarvasmarha kolosztrum képes újjáépíteni az immunrendszert, elpusztítani a vírusokat, baktériumokat és gombákat, felgyorsítani a szervezet öngyógyító mechanizmusait, de emellett segítséget jelenthet a tartós fogyásban, a zsírégetésben, erősíti a csontokat és az izmokat, valamint lassítja az öregedést.

A kolosztrum minden nőstény emlős tejében megtalálható a szülést követő rövid időszakban (néhány óra). A kolosztrum tehát az újszülött első tápláléka, mely megvédi sérülékeny immunrendszerét és elősegíti növekedését. 
 
A jó minőségű szarvasmarha kolosztrumot a szülést követő 8 órában nyerjük a nőstény állatból, azonban nem minden szarvasmarha alkalmas arra, hogy megfelelő minőségű kolosztrumot biztosítson. Fontos, hogy csak is olyan szarvasmarha kolosztrumát fogyasszuk, amely nem kapott antibiotikumot, növekedési hormont és füvön legelt, nem pedig génmanipulált takarmánnyal etették.
 
A glutathione (GSH) egy alapvető antioxidáns vegyület, amely azonban rendkívül sérülékeny, így szájon át fogyasztva a gyomorban tönkre megy. Ezért a szervezet saját maga állítja elő a máj segítségével. Meggyengült immunrendszerrel rendelkező betegeknél (pl. AIDS, rák) a glutathione szint alacsonyabb. 
 
A GSH fontos szerepet tölt be a szervezetben, szabályozza más antioxidánsok működését, elősegíti a limfociták, T és B sejtek aktiválódását. 
 
bovine.jpg
 
A glutathione 3 aminosav prekurzorból áll:
 
-glicin
-glutaminsav
-cisztein
 
Táplálékunkban kevés cisztein található. A cisztein mérgező lehet a belekben, azonban a kolosztrumban lévő cisztin (két összekapcsolódott cisztein molekula) áthalad az emésztőrendszeren, majd két cisztein molekulára hasad. 
 
A kolosztrum segítségével tehát GSH-t és más immun faktorokat juttathatunk szervezetünkbe:
 
-immunglobulinokat (elpusztítják a baktériumokat, mikrobákat)
-laktoferrint (baktérium és vírusölő, gyulladáscsökkentő)
-prolin-gazdag polipeptidek (PRP): a csecsemőmirigy számára szükséges hormon
 
De nem ma fedeztük fel a colostrum csodás gyógyító hatását. Már évezredek óta ismert volt, ha beteg ember volt a faluban, frissen borjadzott tehén „tejével” (föcstej) kellett itatni, mert ettől meggyógyult. A modern tudomány mindenben igazolta az évezredes megfigyeléseket.      
 
Kapcsolódó étrend-kiegészítők:
 
 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!