Röviddel szülés után (az első 24 órában) a nőstény emlősök szervezete egy tejszerű, kolosztrum nevű anyagot kezd termelni, s ez biztosítja az újszülöttek számára az anyai immunitást, a megfelelő védelmet a kórokozókkal szemben. Minden emlősben termelődik colostrum, de az így átadott immunitás jelentősége fajonként eltérő lehet. Kutatók szerint azonban a kolosztrum szerepe itt nem ér véget szükségszerűen. Ha valakinek le van gyengülve a szervezete, vagy szeretné erősíteni immunrendszerét, a kolosztrum lehet a természetes megoldás.

A kolosztrum immunrendszer erősítő hatása a benne található speciális molekuláknak, az ún. transzfer faktoroknak és az immunglobulinoknak köszönhető. A transzfer faktorokat 1949-ben Sherwood Lawrence fedezte fel, mialatt TBC-ben szenvedő betegeket gyógyított. Lawrence azt vette észre, hogy az immunfaktorok átkerülhetnek a donor véréből a fogadó fél szervezetébe, ahol immunmoduláns hatást tudnak kifejteni.

Mai tudásunk szerint a szarvasmarha kolosztrum a transzfer faktorok leggazdagabb természetes forrása. Ezek közül a legfontosabbak az IgG-típusú immunglobulinok és a hidrogén-peroxid. A brit hadsereg orvosai intravénás hidrogén-peroxidot alkalmaztak az influenza gyógyítására Indiában (persze igen erős hígításban). colostrum.jpg

Az immunrendszer erősítés mellett kutatók kiemelik a kolosztrum másik fontos tulajdonságát: anti-tumor hatását. A rák kialakulásának egyik oka az immunrendszer nem megfelelő működése. Rákos sejtek nap, mint nap keletkeznek szervezetünkben, azonban normális esetben, ha ezek a sejtek maguktól nem pusztulnak el (programozott sejthalál), akkor az immunrendszerünk pusztítja el ezeket a degeneratív sejteket, mielőtt azok elszaporodnának és kialakulna a rák.

A rák megelőzésének mai tudásunk szerint az egyik módja, ha támogatjuk immunrendszerünk megfelelő működését. A kolosztrum emellett tartalmaz egy fitinsav nevű molekulát, mely megakadályozza, hogy vas jusson a rákos sejtekbe (bizonyos a gabonaféleségeknek is magas a fitinsav tartalmuk).

Több kutató szerint is a transzfer faktoroknak a következő években fontos szerepük lesz olyan betegségek megelőzésében és gyógyításában, mint az AIDS vagy az Ebola.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!