Szülés után a nőstény emlős szervezete egy tejszerű anyagot, ún. kolosztrumot termel, mely biztosítja az újszülött immunrendszerét az első napokban. A kolosztrum szerepe azonban itt nem ér véget. Kutatók szerint a kolosztrum hatékonyan harcol a fertőzésekkel és egyes krónikus betegségekkel szemben.

A kolosztrum immunrendszer erősítő szerepét a benne található transzfer faktoroknak köszönheti. A transzfer faktorok felfedezése Sherwood Lawrence nevéhez fűződik (1949), aki észrevette TBC-s betegek gyógyítása közben, hogy az immunfaktorok a donor véréből a fogadó fél szervezetébe kerülhetnek. 50 évvel Lawrence felfedezése után a kutatók felismerték a transzfer faktorok kedvező szerepét a humán szervezetre.

A szarvasmarha kolosztrum bővelkedik transzfer faktorokban, mint pl. a hidrogén-peroxid vagy az IgG-típusú immunglobulinok. Az egészséges sejtek rendszeresen termelnek hidrogén-peroxidot, hogy elpusztítsák a szervezetbe kerülő kórokozókat. bloodcells.jpg

A kolosztrumban lévő IgG-típusú immunglobulinok magas koncentrációja különösen javasolt lehet olyan embereknek, akiknek meggyengült az immunrendszerük, pl. HIV fertőzöttnek vagy rákos betegeknek. A fitinsav nevű antioxidáns vegyület megakadályozhatja, hogy a vas eljusson a rákos sejtekhez és táplálja azokat.

Több kutató szerint is a szarvasmarha kolosztrumból készült étrend-kiegészítő készítmény az egyik leghatékonyabb természetes immunrendszer erősítő.    
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!