Az emlősök születésük után éretlen immunrendszerrel jönnek a világra, ezért hatékonyan nem tudnak védekezni a fertőzésekkel szemben.

Ezt az ideiglenes védelmi hiányt pótolják az anya immunrendszere által termelt ellenanyagok, amelyek sokféle kórokozóval szemben nyújtanak hatásos védelmet. Aszerint, hogy az anyai immunglobulinok miként kerülnek be az újszülöttbe, az emlősöket három fő csoportra oszthatjuk:

1. csoport: főemlősök - ember és még ide tartozik a nyúl is. Ők a magzati élet során a méhlepényen keresztül kapják meg azokat az immunglobulinokat (főleg IgG), amik a hatékony védelmet biztosítják. A szoptatás kezdetén emellett még jelentős mennyiségű IgA is bekerül az újszülött bélrendszerébe, de ott az csak helyileg hat, nem szívódik fel.

2. csoport: a ragadozók és a rágcsálók népes családja tartozik ide. Ők mind a méhlepényen keresztül, mind a kolosztrum révén részesülnek az anyai immunitásból.

3. csoport: kérődzők, szarvasmarhák, ló, sertés: a méhen keresztül szerzett immunvédelmük elenyésző, viszont a születésük után az első 24 órában termelt kolosztrumból veszik fel a nélkülözhetetlen immunglobulinokat.

Az ilyen módon szerzett immunitást passzív immunitásnak nevezzük, mivel az így nyert ellenanyagokat nem maga az újszülött egyed állítja elő, hanem készen kapja.

A passzív immunitás természetes terápiás célokra való felhasználását már évszázadok óta ismerik és alkalmazzák.

A legjelentősebb immunglobulin forrást a tehén kolosztruma képezi. Ez az immunglobulin mennyiség az első napon elérheti a fél-egy kilogramm mennyiséget. Tudjuk, hogy ez az immunglobulin fajta IgG.

Az IgG a szervezetben legnagyobb mennyiségben jelen lévő ellenanyag, ami meghatározó szerepet játszik a baktériumok, vírusok, ill. paraziták elleni védelmünkben. Összehangolja immunrendszerünk sejtes és nem sejtes (humorális) védelmi rendszereit, hiánya életképtelenséghez vezet.

A kolosztrum immunglobulinjai a kérődzők bélrendszerén keresztül akadálytalanul felszívódnak. A fel nem szívódott immunglobulinok pedig a bélben közömbösítik a bélcsatorna kórokozóit. A kérődzők IgG molekulája NAGYFOKÚ REZISZTENCIÁT MUTAT A FEHÉRJE BONTÓ ENZIMEKKEL (pl. pepszin) SZEMBEN! Ezért az így nyert kolosztrum immunglobulinjait passzív immunizálás céljából fel lehet használni.

Ezek az immunglobulinok a bélcsatornában, ahol az immunrendszer 70%-a található úgy semlegesítheti a kórokozókat, hogy közben a természetes bélflóra egyensúlya nem bomlik meg. Bizony, a frissen ellet tehén kolosztruma nagyon sok ember életét mentette meg az antibiotikus idők előtt, és ma, amikor az antibiotikumaink egyre hatástalanabbá vállnak a kialakuló mikrobális rezisztencia révén szerepük újra egyre jobban felértékelődik.

Kolosztrum kapszula - Kolosztrum kapszula

Super Colostrum kapszula - Super Colostrum kapszula
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!