A madárinfluenzát egy olyan influenza vírus okozza, mely a madarakat fertőzi meg (többek között a pulykákat, csirkéket, kacsákat, libákat). A madárinfluenza tehát egy fertőző betegség, az influenza vírusok A törzsébe tartozik.

A madárinfluenza a haszonállatokról átterjedhet a vadon élő állatokra és fordítva. A vírust a fertőzött állatok terjesztik nyálukkal, székletükkel, vizeletükkel és táplálékukkal.

2003. decemberében volt az első madárinfluenza járvány, akkor Európában, Ázsiában és Afrikában pusztultak el madarak nagy számban. A vírus azóta több alkalommal is felütötte a fejét.

A madárinfluenzának 16 különböző típusát ismerjük, a H5N1 törzs okozza a legnagyobb aggodalmat a szakemberek körében, mivel ez a leginkább virulens és halálos típus. Szerencsére emberre nem könnyen terjed át a H5N1 törzs. Más patogén törzsek súlyos légúti betegségeket okoznak emberekben.

A kutatók attól tartanak, hogy egy napon a H5N1 tovább mutálódik és képessé válik könnyedén átterjedni emberre. Ez hatalmas és rendkívül súlyos járványt okozhatna.

A madárinfluenza tünetei hasonlóak a normál, szezonális influenzáéhoz, azonban a legtöbb esetben sokkal súlyosabbak, illetve a betegség lefolyása is hosszabb. Egyes esetekben a lappangási idő akár 17 nap is lehet.

A madárinfluenza legjellemzőbb tünetei: köhögés (általában száraz), magas láz (38 C fok felett), izom-, ízületi-, és csontfájdalmak, orrvérzés, eldugult orr, mellkasi fájdalom, hidegrázás, fáradtság, fejfájás, étvágytalanság, orrfolyás, alvási nehézségek, hasmenés, fogínyvérzés, légzési nehézségek, rekedtség, véres köpet.

A madárinfluenzában szenvedő betegek állapota általában gyorsan romlik, az esetek jelentős részében kialakul a tüdőgyulladás, több szervi elégtelenség, mely végül a beteg halálához vezethet.

Hogyan fertőződhet meg az ember madárinfluenzával?

-    fertőzött madarak megérintésével
-    fertőzött baromfik feldolgozása során
-    fertőzött madarak testnedveinek, vizeletének, trágyájának megérintésével
-    fertőzött madarak megszáradt székletének belélegzésével
-    fertőzött madarak főzés előtti előkészítésével

A megfőzött, megsütött baromfi már nem terjeszti a vírust, mivel az a magas hő hatására elpusztul. A kutatók szerint a tojás elfogyasztásával sem fertőződhetünk meg, de az FDA arra figyelmeztet, hogy a biztonság kedvéért érdemes addig főzni a tojást, amíg a fehérjéje is megkeményedik.

Az orvos elsősorban a tünetek alapján állítja fel a gyanút, egy 40 perces teszt segítségével pedig kimutatható a vírus jelenléte.

Mik a madárinfluenza kezelésének lehetőségei?

A WHO szerint egyes antivirális készítmények (pl. oseltamivir – Tamiflu, zanamivir - Relenza) növelik a túlélés esélyét. A Tamiflu-t a megfelelő hatás érdekében, a tüneteket követő 48 órán belül el kell kezdeni adni. A madárinfluenza halálozási rátája magas (a Föld egyes részein 50% feletti), ezért sok beteg kórházba is kerül a fertőzés kapcsán.

Aki megfertőződik a madárinfluenzával mindenképpen pihenjen sokat, igyon sok folyadékot, csökkentse a lázát és a fájdalmait. 

Amikor a H5N1 influenza vírus megfertőz egy embert, a vírus mélyebbre jut a tüdőben, mint a szezonális influenza vírus, ezért sokkal veszélyesebb, viszont kevésbé fertőző, mivel kevesebb vírus kerül a szervezetből a környezetbe.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!