A WHO (World Health Organization) figyelmeztetése szerint Európában egy olyan, gyógyszerekkel szemben rezisztens tuberkulózis baktériumtörzs ütötte fel a fejét, mely akár járványt is okozhat a következő években, ami több ezer ember halálát okozhatja. A TBC régóta ismert betegség, mely soha nem tűnt el teljesen, s most új erőre kapva készül revansot venni - Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális Igazgatója szerint.

 

A TBC egy fertőző betegség, amit a Myobacterium tuberculosis baktérium okoz. Évente 9 millió embert diagnosztizálnak ezzel a betegséggel és közel 2 milliónak belehalnak. A gyógyítható fertőző betegségek közül a TBC szedi a legtöbb áldozatot évről-évre. 1993-ban a WHO a TBC globális veszélyforrássá minősítette.

3 emberből 1 a világon megfertőződik TBC baktériummal, azonban az esetek nagy részében csak ún. alvó TBC baktériumokról van szó. Csak akkor betegszünk meg, ha a baktérium aktívvá válik, melynek elsődleges oka az immunrendszer legyengülése (pl. betegség, idős kor vagy HIV vírus által).

A TBC a legtöbb esetben a tüdőt támadja meg, de a test más részeit is érintheti. Csak a tüdőt érintő TBC fertőző, ilyenkor a cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjednek a baktériumok.
A TBC ugyan gyógyítható betegség, de nem könnyű gyógyítani. Az ún. első vonalbeli TBC ellenes gyógyszereket kb. fél évig kell szedni a megfelelő eredmény elérése érdekében.

A mostani figyelmeztetésre azonban nem a normál TBC terjedése adott okot, hanem az, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg olyan betegek, akik ún. multirezisztens TBC-vel fertőződtek meg. Az ilyen baktériumokkal szemben az első vonalbeli gyógyszerek hatástalanok, a kezelésbe ún. másodvonalbeli gyógyszereket kell bevonni, de ezek sokkal drágábbak és több mellékhatást okoznak.

Azonban itt még sajnos nem ér véget a történet. Létezik ugyanis a TBC-nek egy olyan formája (XDR-TB – extensively drug-resistant TB), mely a második vonalbeli gyógyszerekkel szemben is rezisztens, s itt már nagyon kicsi a mozgástér a gyógyításban.

Alapesetben a TBC halálozási rátája 7%, a rezisztens törzseknek „köszönhetően” azonban ez az érték 50%-ra nőhet.

A rezisztens törzsekkel megfertőződött beteg gyógyítása a WHO adatai szerint kb. 2 évig tart és kb. 16 000 dollárba kerül (3-3,5 millió Ft). Ha a beteget a kórházi kezelés során el kell különíteni a költségek több százezer dollárra (több tízmillió forintra) nőnek.

A legtöbb TBC-s eset Kelet-Európában és Közép-Ázsiában fordul elő: Oroszország, Ukrajna, Azerbajdzsán, de Nyugat Európában is egyre nő a betegek száma. A multirezisztens törzsekkel megfertőződött beteg száma Londonban pl. 2005 és 2009 között a duplájára nőtt.

Nagyon fontos eleme lehet a TBC megelőzésének a szervezet védekezőképességének, immunrendszerének erősítése, különösen most, az ősz, illetve tél beköszönte előtt. Sok mozgás, egészséges táplálkozás, sok pihenés segíthetnek az immunrendszer működését megfelelő szinten tartani.

Az általam javasolt étrend-kiegészítők az immunrendszer védelme érdekében:

-    természetes eredetű D3-vitamin
-    természetes eredetű C-vitamin
-    kolosztrum (szarvasmarha kolosztrum)
-    olajfalevél kivonat
-    természetes eredetű multivitamin készítmény

Akciós MegaFood vitamin csomagunk segítségével 3 hónapon keresztül biztosíthatja szervezetének a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat teljesen természetes forrásból.      

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!