5000 éve ismerik a Mediterráneumban az élet fáját, az olajfát. Most azonban nem értékes olajáról írok, hanem a leveléről, pontosabban egy olyan anyagról, ami az olajfa levélben nagy mennyiségben megtalálható.

Ez az anyag az Oleuropein. Immunmoduláns hatása csak napjainkban vált ismertté, viszont erős baktériumölő hatása már régóta jól ismert. Sok étend-kiegészítőben megtalálható, többek között a Super Colostrum is tartalmazza.
 
Az olajfák elterjedése azonban igazán csak 3 ezer éves múltra tekint vissza. Az athéniek voltak, akik az első nagyobb olajfa ligeteket ültették, illetve olajával intenzíven kereskedtek. Ők Pallasz Athénétől „kapták” ajándék gyanánt az olajfát a legenda szerint.
 
olive.jpg
 
Az olajfa szemben a mérsékelt égövön élő fák többségével, nem mutat a törzsén évgyűrűket, ezért egy olajfa életkora igen nehezen határozható meg. Sokan mégis úgy vélik, akár egy-két ezer évet is elélhet a növény jó körülmények között. Nehéz elképzelni, de igaz, az olajfa rokona az orgona, a fagyal, a jázmin és a kőris is. 
 
Az olajfa a természet egyik legnagyobb ajándéka, olajfa ligetet még háborúban sem gyújtottak fel soha. Talán a béke jelképe ezért is az olajág.   
 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!