Az olívabogyó hozzájárulhat a vér koleszterin szintjének csökkentéséhez és antioxidáns tartalma miatt védi a szívet. A terápiás hatása az olívabogyónak és olívaolajnak már évszázadok óta ismert.

A brit táplálkozástudományi intézet szerint az olívaolaj jótékony hatással van a szív egészségére. Az összes kereskedelmi forgalomban lévő olaj közül az olívaolaj tartalmazza a legtöbb telítetlen zsírsavat, ami csökkenti a vér koleszterinszintjét. Emellett kiváló antioxidáns.

{$up_uri}ol.jpg


A Columbia Egyetem kutatói 2005-ben megállapították, hogy az olívaolaj tabletták és gyógynövények csökkenthetik a prosztatarák előfordulásának gyakoriságát. Több tanulmány is utal arra, hogy az olajfalevél kivonattal meg lehet előzni a prosztata-, és mellrákot.

Brit rákkutatók szerint a mediterrán diéta összefüggésben áll az alacsonyabb rákkockázattal.

8 dolog az olíva egészségvédő hatásáról:

Az olajfalevél hozzáadása táplálék-kiegészítőkhöz és italokhoz csökkenti a rák és magas koleszterinszint kialakulásának esélyét.

Az olajfalevélnek ötször annyi antioxidáns tartalma van, mint a C-vitaminnak, véd a szabad gyökök ellen, amelyek károsítják a szervezet sejtjeit.

Továbbá kimutatták azt is, hogy az a gyümölcslé, amely olajfalevelet tartalmaz csökkenti a vér koleszterin szintjét.

{$up_uri}sal.jpg


Az olívaolajat évszázadokig a bőr hidratálásra használták. Az olívaolaj gazdag antioxidáns, chlorophyl, karotin, E-vitamin tartalma hozzájárul a szép bőr megóvásához. Brit táplálkozás kutatók szerint a napi olívaolaj mennyiség az étrendünkben nem haladhatja meg a 20 g-ot.

Főzéshez a természetes, jó minőségű, extra szűz olívaolajat maximum 120 celsiusra szabad melegíteni. Fontos, hogy az olaj ne kezdjen e füstölni, gőzölögni. Amikor elkezd füstölni, az azt jelenti, hogy az olaj elkezd oxidálódni. Ez egy avas ízt ad neki, de ami még ennél is lényegesebb, hogy az oxigén szabad gyököket szabadít fel, amelyek károsítják a sejteket.

Az olajfák 1000 évig is elélnek és termésük, az olajbogyó, ill. levele, az olajfalevél már évezredek óta meghatározó jelentőséggel bír a mediterráneumban.

Kapszulában is könnyen hozzáférhetünk (olajfalevél kivonat), ami a mediterrán étrenddel kiegészítve alapját képezheti a hosszú és egészséges életnek.

{$up_uri}oliveleaf.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!