Évente vissza-visszatérnek az influenzajárványok. A javasolt védőoltás eddig úgy nézett ki, hogy a nagyon kiskorú gyermekek az oltóanyagot csökkent dózisban kapták, azután 6 éves kortól 100 éves korig mindenki egy forma dózisú oltóanyagot kapott.

Pedig azt már rég óta tudjuk, hogy az idős embereknél az influenza védőoltás nem olyan hatásos, mint a fiatalabbaknál. Miért van ez így? Mert az ember, amikor öregszik, akkor minden sejtje, így az immunrendszere is öregszik. Ezt ismerte fel végre egy nagy gyógyszergyártó cég, aki  a hatvan év alatti felnőtteknek 9 mikrogramm tartalmú elölt vírust tartalmazó oltóanyagot hozott forgalomba, míg a 60 év felettieknek ajánlott oltóanyagban lévő elölt vírusok mennyisége 15 mikrogramm.

A cég sajnos nem magyar, a terméket az OEP nem támogatja, így drágább (de nem sokkal, mint a hazai).

Az öregedő immunrendszer problémáira végre felfigyelt az orvostudomány és nem csak a „sarlatánok” foglalkoznak a témával.

Pedig sok mindent megtudtunk arról az elmúlt években, hogy miként lehet az immunrendszer öregedését lelassítani:

1. rendszeres könnyű testmozgás, séták a szabadban

2. rendszeres D-vitamin pótlás (ha nincs súlyos, II-IV stádiumú veseelégtelenség, akkor napi 2000 NE)

3. rendszeres cink, magnézium és kalcium pótlása (erre az a bizonyos tejtermék, amit reklámoznak mfd3.jpgúton-útféle tökéletesen elégtelen!)

4. legalább napi 1000mg jó minőségű Omega 3 olaj bevitele (az édesvízi halak omega 3 tartalma elenyésző, tehát a karácsonyi ponty nem segít!)

5. rendszeres C-vitamin szedés, lehetőleg citrus flavonoidok formájában való fogyasztása (az ajánlott napi 60mg egy rossz vicc!)

6. tartózkodni kell az állati eredetű, tehát többnyire telített zsíroktól, a transz zsíroktól (pl. margarinok többsége), de nagyon jó a lenmagolaj, az olíva olaj és a tökmagolaj is. Napi egy teáskanálnyi adagban salátára, kenyérre téve vagy csak úgy önmagában

7. napfényre menni, főleg a téli hónapokban, ha lehet, sok párolt zöldséget fogyasztani

8. kerülni kell a cukrokat, helyette Steviával, vagy jobb minőségű cukrokkal kell édesíteni (pl. nyírfacukor)

9. sózást csak mértékkel, de a legjobb a Himalája só

10. a szelén pótlás nélkülözhetetlen, pláne nálunk, ahol a talaj és következésképpen minden hazai zöldség, gyümölcs, valamint állati termék szelén szintje alacsony

Bizony, az öregedés „bent” kezdődik el és nem „kint”. Ezért aki méreg drága kozmetikumokkal akarja ennek a folyamatnak az elejét venni, bizony alaposan téved.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!