A kolosztrum egy tejszerű anyag, melyet a nőstény emlősök rövidesen szülés után termelnek. A kolosztrum tele van erős, immunstimuláló összetevőkkel, amik beindítják az újszülött immunrendszerét. Úgy vélik, hogy segíthet a vastagbélrákban szenvedő betegnek leküzdeni a betegség visszatérését, mondja Dr. Robert Rountree, a Helios Egészségügyi Központ társalapítója (Bill Gottlieb – Alternatív gyógymódok, 169. oldal).

A kolosztrum transzfer faktorokból eredő immunerősítő tulajdonsága

Milyen immunológiai tényezők kerülnek átadásra? A transzfer faktorok képesek tanítani vagy megváltoztatni a befogadó szervezet immunrendszerét, megtanítva a speciális antigének felismerését és tudatva azok jelenlétét. A kolosztrum formájában a szervezetbe juttatatott transzfer faktorok fertőzésekkel és betegségekkel szembeni ellenállást biztosítanak  (Burton Goldberg – Alternatív gyógyászat, 601. oldal).

A transzfer faktorok leggyakoribb forrása a szarvasmarha kolosztrum, amit Dr. Rob Robertson „az újszülött Istentől kapott első ajándékának” nevez. Az transzfer faktorok a kolosztrum lényeges gyógyító összetevői.

Mielőtt felfedezték, hogy a kolosztrum a transzfer faktorok gazdag forrása, elsősorban a vérből nyerték ki ezt a „gyógyító szert”. Olyannyira, hogy egy kongói orvos a Kikwit járvány során komolyan fontolóra vette a túlélők vérének használatát a későbbi esetek kezelésére.

Dr. Robertson szerint az antitestekkel szemben, a TF-ok kis molekulái nem pusztulnak el, amikor a szervezet szembeszáll egy betegséggel. 

Dr. William Hennen, a Transzfer Factor, a természetes immunerősítő szerzője a „koncentrált immunrendszer fontos rendszerének” nevezi. Azon kívül, hogy növeli az immunrendszer hatékonyságát és információt gyűjt, hogy figyelmeztesse a nyugvó immunrendszert a közelgő veszélyre, a kolosztrumból kivont és szájon át bevett transzfer faktorok is képesek növelni az „ölő sejtek” aktivitását és mérsékelni a túlműködő immunrendszert.  Sőt, a transzfer faktorok az immunrendszer memóriájaként is működhetnek. Dr. Hennen szerint „a transzfer faktorok immunrendszer hírvivő molekulák, melyek figyelmeztetik a naiv immunsejteket a közelgő veszélyre. Az immunrendszerben katalizátor szerepet töltenek be” (Sam Wainaina - Can Africa Avoid the Coming Killer Diseases?).

A szarvasmarha kolosztrum tele van immunerősítő transzfer faktorokkal, mint például a hidrogén-peroxid és az IgG-típusú immunglobulinok. A hidrogén-peroxid egy természetes anyag, melyet az egészséges emberi sejtek termelnek, hogy szabályozza az anyagcserét és elpusztítja a behatoló kórokozókat. A hidrogen peroxid kimutatható a természetben, az esőben és hóban, gyümölcsökben és zöldségekben, valamint az anyatejben, különösen magas koncentrációban a kolosztrumban. 1920-ban a brit hadsereg orvosai intravénásan használták az influenzában szenvedő katonák gyógyítására (Burton Goldber – Alternatív gyógyászat, 425. oldal).

Az antitestek fehérjemolekulák, melyeket az immunrendszer vezényel egy specifikus antigénnel szemben. Az immunglobulinokként is ismert antitestek megtalálhatóak a vérben, nyirokban és kolosztrumban. Az ellenanyag szorosan kötődik az antigénhez, míg el nem távolítja a szervezetből vagy meg nem semmisíti (Burton Goldber – Alternatív gyógyászat, 22. oldal).

A Cryptosporidium parazita erős, egészséges embereknél is akut hasmenést okoz, míg gyengült immunrendszer esetén akár életveszélyes is lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy a kolosztrum képes enyhíteni vagy teljesen megszüntetni a cryptosporidiosisban szenvedők tüneteit (Underground Cures by Health Sciences Institute, 12. oldal).

A szarvasmarha kolosztrum gazdag IgG immunglobulinokban, melyek védelmet biztosítanak a mikroorganizmusokkal szemben, mint amilyen például a Cryptosporidium parvum (Sheldon Saul Hendle és David Rorvik - PDR For Nutritional Supplements, 65. oldal).

„A kolosztrum gazdag immunrendszert támogató összetevőkben, és néhány szakember úgy véli, hogy ez segíthet az akut és krónikus hasmenésben szenvedő betegeknek”, mondja Andrew Gaeddert. „Keressen koncentrált, tisztított, nem allergén szarvasmarha kolosztrumot és kövesse a címkén található adagolás utasításokat” tanácsolja (Bill Gottlieb – Alternatív gyógymódok, 212. oldal).

Ha mindenképpen antibiotikumot kell szednie, állítsa helyre a belek „jótékony” baktériumait probiotikus kiegészítővel, mint amilyen a kolosztrum. Szedjen 300 milligrammot naponta háromszor, étkezések előtt (Smart Medicine For Healthier Living, 79. oldal).

A jótékony baktériumok nem csak a Candida elszaporodása ellen küzdenek, ami a vastagbélgyulladás gyakori szövődménye, de szükség van rájuk a tápcsatorna bármilyen problémájának, betegségének gyógyításában is (Smart Medicine For Healthier Living, 206. oldal).

A lactoferrin, az emberi kolosztrum egyik összetevője, a vas megkötésével kevesebb vasat hagy elérhetővé a baktériumok és más patogén mikroorganizmusok számára, beleértve a gombákat és vírusokat, amit saját növekedésükre használnak. A lactoferrin vas mennyiséget szabályozó képességével szintén befolyásolja az immunválasz összes alapvető összetevőjét. A vas-szabályozó stratégiák nélkülözhetetlenek a normális növekedéshez és a betegségek fejlődésének ellenőrzéséhez a szervezetben (Viral Immunity, 294. oldal).

Egy másik kolosztrumban található immunmoduláns  a cytolog, ami szintén hasznosnak bizonyulhat az immunrendszer erősítésében, a rák kezelése során (Burton Goldberg - Alternatív gyógyászat, 602. oldal).

…egyéb baktériumtörzsek, melyeket ugyan nem ölt meg a kolosztrum, de erősen gátolta növekedésüket. Még ennél is érdekesebb, hogy a hasznos baktériumokat nem pusztította el a kolosztrum… (Healing Pets With Nature's Miracle Cures, 130. oldal).

Kolosztrum, mint rákellenes szer

A fitinsav egy erőteljes antioxidáns, mely magas koncentrációban megtalálható a kolosztrumban. A speciálisan kialakított formáját, Cellular Forte IP-6, sokféle rák kezelésére használják. Egyik legfontosabb hatása, hogy megakadályozza a rákos sejtek vashoz jutását. Vaskötő ereje olyan nagy, hogy vas-túlterheléses betegség kezelésére is alkalmazzák (Health And Nutrition Secrets, 335. oldal).

A kolosztrum erős fegyver a fertőző betegségek ellen

Az észak-ugandai Ebola járvány, ami elterjedt az ország délnyugati és nyugati részein az utolsó három hónapban, az ugandai egészségügyi rendszer teljes összeomlásával fenyegetett.

De ha az 1999-es transzfer faktorokról tartott kongresszus eredményeit komolyan vették volna, a járványt hamarabb meg lehetett volna állítani…

Az afrikai országoknak kötelességük emlékezetükben tartani, hogy előfordulhat olyan eset, amikor nincs idő a vakcinára, s ezek a súlyos járványok kitörhetnek akár az egész kontinensen. Afrika számára a remény abban rejlik, ami az orvosi szakirodalomban már 50 éve elérhető volt az transzfer faktorokról (Sam Wainaina - Can Africa Avoid the Coming Killer Diseases?).

A kolosztrum további lehetséges előnyei

A kolosztrum a gyomorsavval érintkezve megöli a következő kórokozókat: Campylobacter baktérium, Candida és E.coli baktérium, Clostridium,  Helicobacter pylori, Listeria, rota vírus, szalmonella, shigellosis és Streptococcus. Szembeszáll a szivárgó bél és irritábilis bél szindrómával (IBS), vastagbélgyulladással, fekélyekkel, krónikus fáradtsággal, cukorbetegséggel, autoimmun betegségekkel, ízületi gyulladással, lupussal és rákkal. Javítja a tápanyagok bélben történő felszívódását, gátolja a fehérjék lebomlását, elősegíti a zsírok energiaforrásként való hasznosulását, támogatja a glükóz izmokhoz szállítását, felléphet a bőrkérgesedés, fibromyalgia és a sclerosis multiplex (SM) ellen. (Joseph B Marion - Anti-Aging Manual, 20. oldal)

A leptin 60 százalékkal csökkentette a leptin-hiányos egerek tápanyagbevitelét, miközben növelte energiájukat. A leptin megtalálható a kolosztrumban, hiányát a nagy zsírsejtek jelzik. Leptin-hiányos, elhízott egerek 1 hónap leptin kezelés után testsúlyuk 40 százalékát veszítették el, csökkent náluk a cukorbetegség mértéke, és végül olyan soványak lettek, mint a legsportosabb társaik, míg normális egereknél a testsúly 12 százalékának leadását tapasztalták. A leptinről a közelmúltban kiderült, hogy csökkenti a zsírsejtek szintézisét, miközben javítja az izomsejtek zsírégetését (Joseph B Marion - Anti-Aging Manual, 10. oldal).

A szarvasmarha kolosztrum feltételezett teljesítményfokozó hatása főként az IGF-1 növekedési faktornak köszönhető (Sheldon Saul Hendle és David Rorvik - PDR For Nutritional Supplements, 65. oldal).

Kiegészítőként szedve a kolosztrum erősítheti az immunrendszert és segíthet a zsírégetésében és izomépítésben. Felgyorsíthatja a sejtek gyógyulását, növelheti a vitalitást és állóképességet, és öregedés gátló hatása is lehet (Prescription For Nutritional Healing, 66. oldal).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!