A szarvasmarha kolosztrumot a tehén a szülést követő néhány napban termeli, ezért előtejnek is szoktuk nevezni, alapvető funkciója, hogy megvédje az újszülött borjút a különböző fertőzésektől. A kolosztrum több olyan összetevőt és fehérjét is tartalmaz, melyeknek vírus-, és baktériumölő, valamint immunrendszer erősítő mechanizmusokat tulajdonítunk.

A szarvasmarha kolosztrum számos pozitív tulajdonságát ismerjük, most azonban, a kialakulóban lévő influenzajárvány küszöbén elsősorban antivirális jellemzőit emelném ki. A kolosztrum segítséget nyújthat az influenza vírus elleni küzdelemben, egy 2007-ben publikált kis tanulmány legalábbicolostrum.jpgs erre a következtetésre jutott. Azon résztvevők között ugyanis, akik két hónapon keresztül kolosztrum étrend-kiegészítő készítményt szedtek, az influenza fertőzés előfordulása alacsonyabb volt.

Az influenza vírusa ugyanis nem csak, sőt, egyáltalán nem valódi human patogén vírus, az igazi gazdái az állatok, főleg a szárnyasok és a sertések. Történelmi léptékkel mérve nem is olyan régen váltott gazdát a vírus és jelent meg az emberiségben, mint kórokozó. Ezért is van az, hogy nem nagyon tudunk védekezni a fertőzéssel szemben.    

A kolosztrum nem gyógyszer, nem gyógyhatású készítmény, hanem egy olyan természetes táplálék, mely ma már étrend-kiegészítőként is elérhető a piacon. A kolosztrum hatásmechanizmusa teljesen egyedi, ezért semmilyen vitaminnal, ásványi anyaggal nem helyettesíthető, azonban tökéletesen kiegészítheti azokat.

Influenzajárvány időszakában a C és D3-vitaminok fogyasztása különösen javasolt a kolosztrum mellett.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!