Egy friss kutatás szerint, melynek során a kutatók a kolosztrum fizikai erőnlétnövelő hatását vizsgálták, észrevették, hogy a szarvasmarha kolosztrum képes csökkenteni a belek „áteresztő képességét” és így megakadályozni az ún. szivárgó bél szindrómát. Emellett azt találták, hogy a szarvasmarha kolosztrum rendszeres fogyasztása nem csak az altétáknál lehet kedvező hatással, hanem azoknál is, akik hőgutát kaptak.

Forrás: American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology
A vizsgálat során az atlétáknak 20 percen keresztül kellett futni a maximális aerob teljesítményük 80%-án. Az edzés végén a vizeletmintából kimutathatóvá vált, hogy a bél áteresztőképessége megnőtt, valamint az atléták maghőmérséklete is emelkedett. A bél áteresztő képessége 250%-kal, míg a sportolók hőmérséklete 2 fokkal nőtt az edzés végére.

Amikor megismételték a vizsgálatot, azonban a 20 perces futás előtt 2 hétig folyamatosan szarvasmarha kolosztrumot fogyasztottak, a bél áteresztő képessége 80%-kal csökkent ugyan akkora erőfeszítés és hőmérsékletemelkedés mellett.

{$up_uri}Fehermedicina/athlete.jpgAz az emésztési rendellenesség, melynek során a bél áteresztő képessége az edzést követően megnő, futóknál igen gyakori. Ez tulajdonképpen a szervezet reakciója, hogy a beleket megtisztítsa, ami gyakran hasmenéssel jár, s így a bélben található organizmusok távoznak a belekből és nem tudnak a véráramba jutni. A másik következmény a szervezet hőmérsékletének nem kívánatos emelkedése lehet, mely károsíthatja belső szerveinket.

Amikor a kutatók megvizsgálták a bélsejteket és 37 fokról 39 fokra melegítették őket, azt vették észre, hogy a kolosztrummal kezelt bélsejtek pusztulása nagymértékben csökkent (2/3-ával).

Arra a következtetésre jutottak tehát, hogy a szarvasmarha kolosztrum kedvező hatással lehet a bélsejtekre és fogyasztása javasolt lehet atlétáknak, futóknak is, akiknél a bél áteresztő képessége az edzés során jelentősen növekedhet.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!