Athena Gurno, 30 éves amerikai családanya azt hitte az allergiája újult ki, amikor október elején köhögni kezdett.

Pár nap múlva már a Seattle-i kórház intenzív osztályán feküdt és haldoklott a H1N1-től. Az orvosok kétségbeesésükben egy Peramivir nevű, kísérleti gyógyszert adtak a hölgynek. A második adag után Athena látványosan gyógyulni kezdett. A hölgy édesapja szerint a Peramivir mentette meg lánya életét.

A Peramivir nevű készítményt egy birminghami biotechnológiai cég kísérletezte ki, sokak szerint bevethető lesz a jelenlegi H1N1 influenza elleni harcban.

Az amerikai szövetségi kormány múlt hét csütörtökön 10 000 db-ot rendelt a készítményből. A Peramivirt intravénásan kell a betegeknek adni, így segítséget nyújthat azoknak, akik már túl betegek ahhoz, hogy be tudják venni a Tamiflut (tabletta), vagy a Relenzát (inhalálni kell).

Ugyancsak csütörtökön a kormány rendelést adott le a Tamiflu és a Relenza intravénás változataira is.

A Peramivir jelenleg klinikai fázisban van, tehát a készítmény még nem kapta meg a forgalmazási engedélyt az FDA-tól, de ennek ellenére az FDA engedélyezte a készítmény használatát azoknál a H1N1 influenzás betegeknél, akik nem képesek a másik két készítményt „bevenni”.

A Peramivirt kifejlesztő BioCrys októberben azt nyilatkozta, hogy 32 emberből – akik a készítményt ilyen súlyos állapotban kapták – 29 jelenleg is él.

A Peramivir hatásossága még kérdéses, de az eddigi tapasztalatok igen biztatóak.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!