Immunrendszerünk testünk, szervezetünk védőpajzsa, melynek legfontosabb feladata, hogy megóvjon minket a vírusoktól, baktériumoktól és más, betegséget előidéző organizmusoktól. Az immunrendszer egy komplex védelmi rendszer. Vajon mennyiben befolyásolja immunrendszerünk működését az, hogy milyen táplálékokat juttatunk szervezetünkbe?

Mivel az emberi immunrendszer egy meglehetősen összetett, szerteágazó hatásokkal bíró rendszer, éppen ezért borzasztóan nehéz megbecsülni, hogy a különböző táplálkozási módok milyen hatással vannak működésére. Van azonban jó néhány faktor, melyekről egyértelműen ismerjük az immunrendszerre gyakorolt hatását.

Ilyen tényező például az energia bevitel. Az alultáplált emberek nagyobb eséllyel kapnak el fertőzéseket. Azok az egészségtelen diétás módszerek, melyek naponta kevesebb, mint 1200 kalóriát juttatnak a szervezetbe, csökkentik az immunrendszer működését. Már csak emiatt is kerülni kell ezeket a diétás programokat.

{$up_uri}immune-system.jpg


A túlzott mennyiségű energia bevitel szintén negatívan hat az immunrendszer működésére. Az elhízás, hasonlóan az alultápláltsághoz, növeli a fertőzésveszélyt. Emellett az elhízott embereknél gyakrabban alakul ki szívkoszorúér betegség, amely szintén kóros változásokat idézhet elő az immunrendszer működésében.

A különböző zsírok bevitele hatással van a diéta sikerére, de emellett az immunrendszer működését is befolyásolja. A rossz minőségű zsírok, a transz zsírsavak csökkentik az immunműködést, és utat nyithatnak a fertőzéseknek. Ha ezeket a káros zsírsavakat kiiktatjuk étrendünkből, erősíthetjük immunrendszerünket. Ezzel ráadásul erősíthetjük az immunrendszerünket alkotó sejteket, melyek ezáltal hatékonyabban küzdhetnek meg a rákos sejtekkel.

Természetesen jó minőségű zsírokra nagy szüksége van szervezetünknek, azokat fogyasszuk rendszeresen (olíva olaj, halolaj, stb.).

Szintén az immunrendszer működését erősíti, ha táplálkozásunk során szervezetünkbe juttatjuk mindazokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitonutrienseket, flavonoidokat, stb., melyekre nagy szüksége van a megfelelő működéshez. Akkor járunk el a legjobban, ha ezeket az értékes vegyületeket természetes formában juttatjuk szervezetünkbe. Azok az étrend-kiegészítők, melyek saját természetes környezetükben juttatják szervezetünkbe a fent említett fontos anyagokat, sokkal hatékonyabbak, mint a szintetikus vitamin készítmények.

Számos tanulmány szerint az immunrendszer erősítésére a két legkiválóbb étrend-kiegészítő termék a szarvasmarha kolosztrum és a béta-glükán.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!