Az alacsony fehérvérsejt számnak több, különböző oka lehet és jelezheti a meggyengült immunrendszert. Leggyakoribb okai: stressz, egészségtelen étrend és életmód, tápanyaghiány, orvosi kezelés, sebészeti beavatkozás, stb. Ha csökken a fehérvérsejtek száma és az immunrendszer meggyengül, a szervezet természetes ellenálló képessége lecsökken a betegségekkel és fertőzésekkel szemben.
Az immunsejteknek csak elenyészően kis része található meg a keringő vérben, a többi a lépben, májban, nyirokcsomókban, csontvelőben, bőrben található. Csak a limfociták (egy speciális immunsejt család) becsült létszáma kb. 500 milliárd sejt, ha pedig a többi immunsejtet is hozzá számoljuk (fehérvérsejtek, nagy falósejtek, dendritikus sejtek, stb.) akkor helyesebb, ha kg-ban fejezzük ki a mennyiségüket. Kb. másfél kg sejtről van szó. Együtt nagyobb szervrendszert alkotnak, mint pl. a máj.
Ezért az immunrendszer működtetése a szervezet számára igen sok energiát igénylő folyamat, és itt nem csak a kalóriára gondolok, hanem az összes vitaminra, ásványi anyagra, sóra, napfényre, tiszta vízre.
Milyen természetes módszerekkel kerülhetjük el immunrendszerünk meggyengülését és tarthatjuk fenn az ideális fehérvérsejt számot?
- kerüljük az édes ételeket, használjunk minél kevesebb cukrot
- iktassuk ki étrendünkből az egészségtelen zsírokat
- ha túlsúlyos vagy elhízott, fogyjon le néhány kilót
- fogyasszon minél több tiszta vizet napközben
- mozogjon rendszeresen
- kerülje a stresszes helyzeteket, próbáljon meg minél többet lazítani
- ne dohányozzon, kerülje az alkohol fogyasztását
Az alkohol az immunrendszer működését gyorsan és sajnos sokszor már nem megfordítható módon képes blokkolni. Az alkoholistákban a tüdőgyulladások gyakorisága sokszorosa a nem ivókhoz képest, és nehezen is gyógyulnak meg belőle, a halálozásuk is sokkal magasabb.
Milyen ételek és természetes összetevők segítik elő az immunrendszer megfelelő működését?
- sárga, narancssárga zöldségek, pl. répa
- sötétzöld, leveles zöldségek
- béta-karotinban gazdag ételek
- antioxidánsok
- A-vitaminban gazdag ételek
- zöld tea, gyümölcsteák
- szibériai ginzeng
- szelén, cink, vas, réz, szilícium, jód, kalcium
- C-vitamin, citrus és más típusú flavonoidok
- astragalus gyökér
- gyógygombák
- béta-glükánok
- kolosztrum
- D3-vitamin
- egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (olíva olaj, szezám olaj, omega 3 halolajok)
- rövid szénláncú zsírsavak, pl. kókuszolaj, telített, de a rövid szénlánc révén mégis nagyon egészséges