„Itt van az ősz, itt van ujra…”, a gyerekek újra óvodába, iskolába járnak, s az egyre hűvösebb, csapadékosabb időben, egyre többen jelentkeznek a háziorvosnál megfázással, köhögéssel, influenzaszerű megbetegedéssel. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) adatai szerint a fenti tünetekre a háziorvosok jelentős része hajlamos azonnal antibiotikumot felírni, s ennek következtében sokkal több gyermek szed antibiotikumot, mint amennyinek erre valóban szüksége lenne.

Mindez pedig a rettegett antibiotikum rezisztenciához vezethet, amikor olyan ellenálló baktérium törzsek alakulnak ki, melyek rezisztensek az antibiotikumokkal szemben.

A CDC felmérése szerint pl. 1000 megfázásban és/vagy torokgyulladásban szenvedő gyermekből 229 antibiotikumot kap orvosától, holott az esetek nagy részében a fertőzést nem is baktérium, hanem vírus okozza. A helyzet egyébként bíztató, hiszen ez is 24%-os csökkenést jelent az 1990-es adatokhoz képest, de még mindig nagyon sok gyermek ok nélkül kap antibiotikumot.

Mire jó tulajdonképpen az antibiotikum?

Az antibiotikumok a ’40-es évek csoda gyógyszerei, a penicillin és az azóta kifejlesztett számos antibiotikum olyan bakteriális fertőzéseket képes gyógyítani, mint a TBC, streptococcus okozta torokgyulladás, húgyúti fertőzések, tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, stb.

Az antibiotikumok hatásmechanizmusának lényege, hogy direkt módon elpusztítják a kórokozókat és gátolják azok szaporodását.

Nem minden baktérium okoz egyébként fertőzéseket, a baktériumok mindössze 1%-a ilyen. Sőt, bizonyos jótékony baktériumok folyamatosan jelen vannak szervezetünkben, emésztőrendszerünkben.

Miért nem szabad minden esetben antibiotikumot alkalmazni?

Ha gyermekünknek baktérium okozta fertőzése van (pl. torokgyulladás), akkor érdemes antibiotikumot adni. Azonban, ha a tüneteket nem baktérium, hanem vírus okozza, akkor nincs értelme a baktérium adásának, mivel az antibiotikumok nem képesek a vírusokat elpusztítani. Ha azonban a gyermek ilyen esetben rendszeresen antibiotikumot kap, kialakulhat az antibiotikum rezisztencia. Ennek a világméretű jelenségnek „köszönhetően” egyre több betegséget csak nehezebben tudunk gyógyítani. Természetesen, ha a vírusfertőzés bakteriálisan felülfertőződik, akkor már indokolt lehet az antibiotikum adása.megfázás, immunrendszer erősítés, immunrendszer erősítő

Mi is pontosan az antibiotikum rezisztencia?

Minden egyes alkalommal, ha valaki antibiotikumot szed, szervezetében az arra érzékeny baktériumok elpusztulnak, míg az ellenálló kórokozók túlélnek és akár el is szaporodhatnak. Az evolúció törvényei alapján a túlélő baktériumok veszik át a szenzitív (antibiotikumra érzékeny) baktériumok helyét, genetikai mutációk révén kialakul a rezisztens törzs.

Mennyire veszélyes ez a jelenség?

Azok az emberek, akik antibiotikum rezisztens baktérium törzsekkel fertőződnek meg, nagyobb valószínűséggel szorulnak kórházi kezelésre és nagyobb arányban halnak bele a betegségbe. És mivel az első antibiotikumok nem hatnak, ezért az orvosok kénytelenek más antibiotikumokkal próbálkozni, ezzel párhuzamosan azonban nő a mellékhatások mértéke. Az MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus) az egyik leginkább ismert „szuper kórokozó”.

Akkor mégis miért fel sok orvos antibiotikumot vírusfertőzés esetére?

A legtöbb orvos alternatív, természetes megoldásokban egyáltalán nem gondolkodik, azt pedig még sem mondhatja a szülőnek, hogy semmit nem tud tenni a gyermek gyógyulása érdekében, ezért pótcselekvés gyanánt felírja az antibiotikumot, így legalább nem kell elmagyarázni a szülőnek, hogy miért nem fog segíteni az antibiotikum a gyereken.

Milyen természetes alternatívák segíthetik a megelőzést?

Az egyik legfontosabb dolog, melyről nap, mint nap jelennek meg friss tanulmányok, hogy mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek esetében gondoskodjunk a D3-vitamin pótlásáról. Ősszel, télen és tavasszal, amikor napsütés alig ér minket, szükséges lehet a D3-vitamin (vagy D3 hormon) bevitele, hiszen több kutatás is azt mutatta korábban, hogy ebben az időszakban a lakosság jelentős része D3-vitamin hiányban szenved.

Emellett sokat segíthetünk immunrendszerünknek rendszeres C-vitamin szedésével, természetes multivitaminokkal és olyan speciális étrend-kiegészítő készítményekkel, mint a szarvasmarha kolosztrum.

C-vitamin

D3- vitamin

One Daily természetes multivitamin

Kolosztrum por és kapszula

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!