Az immunrendszer különböző szervek (lép, csontvelő, mandulák, nyirokrendszer) összetett hálózata. Annak érdekében, hogy támogatni tudja immunrendszerét, diétás és életmódbeli változásokat kell tennie, ezzel segítheti szervezetét a fertőzések elleni harcban.

Néhány módszer arra, hogyan erősítheti az immunrendszerét természetes módon:

Tanuljon meg lazítani!

A pihenés nemcsak élvezetes, hanem erősíti az immunrendszert. Kutatások kimutatták, hogy a stresszes gondolatok csökkentik az antitesteket az immunrendszerben (ez egy fehérje, ami felismeri az idegen testeket és elpusztítja őket). Ezzel szemben azoknál a betegeknél, akinek boldog, nem stresszes gondolatai voltak, az antitestek száma magasabb volt.

Szakértői tanács: próbáljon ki stressz csökkentési technikákat, mint például a meditáció.

A meditáció egy olyan technika, ami segít kiüríteni a gondolatokat mély légzésekkel és azzal, hogy magunkra fókuszálunk. A mély, egyenletes légzések segítenek az oxigénfelvételben és csökkentik a feszültséget a testben. Nyugalmat teremt, a tudatot tisztábbá teszi, élesíti az elmét.

Aludjon eleget!

Az elegendő alvás diétával és testmozgással kísérve segít megelőzni a fertőzéseket. Az alvás segít szerveinknek a regenerálódásban. Miközben alszunk, a testünk véghezvisz számos fontos folyamatot. A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás fontos az immunrendszernek. Egyes kutatók úgy vélik, hogy alvás közben magasabb a kortizol szint (az agyalapi mirigy hormonja, amely védi az immunrendszert), mint napközben.

Szakértői tanács: bár minden embernek különböző mennyiségű alvásra van szüksége, a cél legalább 6 óra éjszakánként.

Hagyjon fel a dohányzással!

Orvosi kutatások eredményei azt mutatják, hogy a dohányzás növeli a szív-, és érrendszeri valamint a tüdőbetegségek, csontritkulás valószínűségét. Újabb kutatások azt is kimutatták, hogy a dohányzás előrébb hozza a menopauzát. Ez azért van, mert a cigarettában lévő vegyi anyagok csökkentik a szervezetben az ösztrogén szintet, ezek a hormonok szükségesek a peteéréshez. A dohányzás folyamatosan növeli a fertőzések kockázatát. A dohányosok gyakran szenvednek visszatérő torokgyulladásban, ami bronhitisbe megy át.

Szakértői tanács: amellett, hogy felhagy a dohányzással, növelje az antioxidánsok bevitelét - a szervezet az antioxidánsok segítségével tud védekezni a káros szabadgyökök ellen. A legjobb antioxidáns források az A,C,E vitamin és a szelén – és azok a tápanyagok, amelyek a zöld és világos gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak. Több antioxidánst fogyasztva erősödik az immunrendszere a szabadgyökök elleni harcban.

Mozogjon rendszeresen!

Kerékpározás, úszás, rendszeres séták nemcsak csökkentik a stresszt, hanem a nyirokrendszer hatékony működését is lehetővé teszik – a nyirokrendszer felveszi a toxinokat és eltávolítja őket a szervezetből. A nyirokrendszer az izom összehúzódásoktól függ. Az izommunka megakadályozza, hogy a nyirokrendszer lelassuljon, és előmozdítja a méreganyagok hatékony eltávolítását.

Szakértői tanács: olyan edzésprogramot válasszon, ami motiválja Önt. Lassan építse fel az edzettségi szintet, hogy ne terhelje feleslegesen a szervezetét.

Törődjön bőrével!

Minden nap megmasszírozni a bőrt nemcsak a vérkeringést javítja, de támogatja a nyirokelvezetést. Segít eltüntetni a cellulitist, ösztönözve a nyirok áramlását a combban és a fehérjékben, ahol a zsírsejtek, fehérjék, hulladék anyagok gyakran összegyűlnek.

Szakértői tanács: vegyen egy természetes szálú testkefét és minden reggel zuhanyozás alatt és reggeli előtt dörzsölje át vele a testét. Ez javítja a bőr - az immunrendszer egyik szerve - kozmetikai megjelenését. A bőr átdörzsölése elősegíti a vérkeringést és hozzájárul a bőr megújulásához.

Ősszel és télen különösen fontos az immunrendszer megfelelő működésének támogatása, melyre kiváló minőségű, természetes étrend-kiegészítő készítmények vannak.

Javasolt étrend-kiegészítők:

- C-vitamin

- D3 vitamin

- Kolosztrum

- Béta-glükán
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!