Az elmúlt napokban újra a média középpontjába került a calici vírus, az ÁNTSZ közleménye szerint az ország több részén már járvány alakult ki, többek között kórházakban, óvodákban.

A gasztroenteristisz nem más, mint az emésztőrendszer, különösen a gyomor és a vékonybelek gyulladása. Gyakran gyomor influenzának is szokták nevezni, pedig az ilyen típusú megbetegedést nem az influenza vírus okozza. A leggyakoribb tünetek a hasmenés, émelygés és hányás. Ehhez gyakran láz és gyengeség is társul. A tünetek gyorsan, viharosan jelentkeznek, viszont pár nap alatt elmúlnak és lecseng a betegség. A legtöbb felnőtt ember könnyen kigyógyul a gasztroenteritiszből, a gyerekek és az idősek azonban veszélyeztetett csoportnak számítanak, náluk gyakrabban fordulnak elő szövődmények.

A gasztroenteritisz tehát egy kifejezetten kellemetlen betegség, azonban a fejlett világban könnyen gyógyítható, halálos áldozatokat csak nagyon ritkán követel. Az USA-ban pl. évente 220 000 5 évnél fiatalabb gyermek kerül kórházba gasztroenteritisz következtében és közülük kb. 300-an halnak meg súlyos hasmenés és kiszáradás következtében. A fejlődő országokban pedig éppen ez a vezető halálok. 1990-ben pl. 3 millió ember halt meg ilyen típusú betegségek következtében világszerte.

Vírusos gasztroenteritisz

Gasztroenteritiszt általában a következő vírusok okozzák: rota vírus, adeno vírus, astro vírus, calici vírus. Ezek a vírusok szinte az egész világon megtalálhatók, de mint említettem, komolyabb problémát csak a fejlődő országokban jelentenek a betegek életkilátásait illetően. Ezen vírusok kifejezetten a széklettel terjednek, olyan ételekkel, amik szennyeződtek (széklettel, hányadékkal).

A gasztroenteritiszt okozó vírusok nagyon fertőzőek, már 3-5 db vírus is okozhat fertőzést. influenzában ez a szám kb. 40 ezer víruspartikulát jelent. A calicis betegtől nem elég két lépés távolságot tartani, hogy ne kapjuk el a kórokozót. Tartós védettséget a betegség elszenvedése után sem remélhetünk, mert ez az RNS vírus nagyon gyorsan és gyakran mutálódik, és ennek következtében megváltoztatja az antigén szerkezetét. Ezért nem lehet ellene hatékony védőoltást sem kifejleszteni. Ebből következik, hogy minden korosztály egyaránt ki van téve évről-évre a calici vírusfertőzésnek. Régebben csak télen terjedt intenzíven, de mára már a szezonális jellege háttérbe szorult, szinte bármikor, bárhol és bárki elkaphatja.

A gyerekek a rota vírussal szemben különösen fogékonyak, évente kb. 800 000 gyermek halálát okozza a fertőzés a világon. Ezért is fontos a megelőzés, illetve olyan vakcinák kifejlesztése, melyek segítségével megelőzhető lehet a fertőzés. A rota vírussal szemben azonban már rendelkezünk hatékony vakcinával.
Bizonyos baktériumok és paraziták is okozhatnak gasztroenteritiszt, de ezek előfordulása sokkal ritkább.

Minden ilyen típusú megbetegedés esetében a kiszáradás jelenti a legnagyobb veszélyt. A folyamatos hasmenés és hányás következtében szervezetünk nagyon sok folyadékot veszít, és felborulhat az elektrolit háztartás. Ennek következtében pedig életveszélyes szívritmuszavar alakulhat ki.

Ha a tünetek legkésőbb egy hét alatt nem múlnak el, akkor ez önmagában is súlyosabb fertőzésre utalhat.

Különösen fontos figyelni az alábbi tünetekre:

- vér a székletben, hányadékban
- 39 fok feletti láz
- nyelési nehézség
- erős hasi fájdalom

Ha ezek a tünetek jelentkeznek, haladéktalanul fel kell keresni a háziorvost!

A gasztroenteritisz és így a calici vírusfertőzés esetén is legjobban tehát a kiszáradásra kell figyelni, Folyamatosan kell folyadékot fogyasztani, akkor is, ha kezdetben azt viszonylag hamar „viszont látjuk”. A patikában kaphatók olyan készítmények, melyek segítségével egyensúlyban tarthatjuk vagy egyensúlyba hozhatjuk elektrolit háztartásunkat.

Csak kis kortyokban szabad folyadékot bevinni, ami lehetőleg víz vagy gyümölcslé legyen és kerülni kell az alkoholt és a koffein tartalmú italokat. A koffein növeli a vizelet kiválasztást, ezáltal fokozza a kiszáradást, ami ilyenkor nagyon nem jó.

Figyelni kell arra, hogy a fertőzés lezajlását követően csak fokozatosan térjünk vissza a normál táplálkozáshoz, kezdetben csak háztartási keksz, pirítós, később krumpli, banán, rizs, alma fogyasztása javasolt. Kezdetben különösen kerülni kell a magas zsír és cukor tartalmú ételeket.

Megelőzés szempontjából a szarvasmarha kolosztrum lehet jó megoldás, több tanulmány is beszámol arról, hogy a szarvasmarha kolosztrum képes a calici vírus elpusztítani, mert a benne lévő laktoferrin enzim hatékonyan képes a vírus fehérje burkát felhasítani, illetve a kialakult betegség tüneteit jelentősen csökkenteni, a fertőzés időtartamát lerövidíteni. Emellett pedig fontos a rendszeres, alapos kézmosás, és kerülni kell az érintkezést azokkal, akik megfertőződtek a calici vírussal.

Ez akkor is fontos, ha valaki már átesett a látványos tüneteken, ugyanis a vírus még napokig megtalálható a szervezetében és a tünetek megszűnése után még napokig fertőzhet is (kb. két hétig).

Tehát a kilincsek fertőtlenítése, a fogkefék haladéktalan lecserélése, minden WC használat után bőséges hipó használat a WC kagylóba és lehúzni csak lezárt állapotban szabad a WC-t, hogy a vízpermet ne kerüljön a levegőbe, a fehérneműk és ágyneműk főző programmal történő mosása, a hipós felületfertőtlenítés, külön pohár és tányér és evőeszközök segíthetnek a fertőzés megfékezésében. Kerülni kell a kézfogást, mint üdvözlési formát, gyakran kell folyékony szappant használni és reggel, este egy-két kapszula colostrumot is be kell venni, főleg étkezés után. A pálinka és a többi házi szer nem segít.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!