A Matuzalem tabletta fekete tea kivonatát tartalmazza, természetesen koffein nélkül. Az első tea főzetet Seng Nun császár készítette 4700 évvel ezelőtt. Fogyasztása csak szűk körben terjedt el és többször is felfedezhették a teacserje jótékony hatását egymástól függetlenül mások is az évezredek során. Jó háromezer évvel később Bodhidharma (Chan Buddhizmus) egyik pátriárkájához kötötték a tea felfedezését, de ez inkább legenda, mint tény. 

A történet úgy szól, hogy a pátriárka egy barlangban 9 éven át meditált a csupasz fallal szemben. Közben néha-néha elbóbiskolt. Ettől úgy megharagudott, hogy a szempilláit kitépdeste és ezeket a szél a talajba repítette, amikből az első teacserjék keletkeztek.

Akárhogy is volt, de tény, hogy mi is nagyon megszerettük. Dr. Johnson az 1700-as évek nagy polihisztora és lexikon szerkesztője, az első angol értelmező szótár megalkotója is  fantasztikus és csodálatos növényként jellemezte.

Tehette is, hiszen amellett, hogy nagyon jóízű ital, rengeteg jótékony hatású anyagot tartalmaz. Akár a zöld, akár a fekete teáról van szó, mai tudásunk szerint legalább harmincezer féle hatóanyag található meg bennük, melyek erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, védenek a szívinfarktus ellen, sőt, sejtjeink örökítő anyagát is védelmezik a károsító hatásoktól. 

Sejtjeink örökítő anyaga a DNS molekula, melynek a végén helyezkedik el a telomer régió. Minden sejtosztódáskor a telomer régió veszít a hosszából  és ha ez a régió elfogy, a sejt elpusztul. (Ugyan úgy, mint a görög mitológiában, ahol a Párkák azok, akik az ember életének fonalát elvághatják, ezzel életét megrövidítik).

A teában lévő komponensek a telomer régiót stabilizálják, ezáltal védik legértékesebb molekulánkat, sejtjeink DNS-ét a károsító hatásoktól. Ehhez a hatáshoz azonban egy-két csésze tea elkortyolgatása nem elegendő. Sokkal többet pedig nem ihatunk a teában lévő egyéb anyagok, mindenekelőtt a koffein, ill. a cseranyagok miatt. 

A Matuzalem  egy olyan fekete tea koncentrátumot tartalmazó étrend kiegészítő, mely a koffeint és cser anyagokat nem tartalmazz, viszont a többi jótékony komponenst igen. Méghozzá olyan mennyiségben, amit hagyományos formában az említett okok miatt nem tudnánk elkortyolgatni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!