A catechin egy természetes antioxidáns vegyület, családjának neve a „catechu” szóból ered, mely a Mimosa catechu (Acacia catechu) levére utal. A catechin két benzol gyűrűből (A és B gyűrűk) és egy dihydropyran heterociklusos összetevőből (C gyűrű) áll egy hidroxil csoporttal a 3-as szénatomon. Összesen négy diasztoizomere létezik.
- (+)-catechin
- (-)-catechin
- (-)-epicatechin
- (+)-epicathecin
A (+)-catechin scavenger antioxidáns hatása a legerőteljesebb a flavonoidok között.
A catechinek számos formában megtalálhatók a természetben: tea, bor, kakaóbab, kóladió, acai olaj.
A catechinek leginkább a PTGS2, IL1B, CYP1A1, SOD, BAX, CASP3, MAPK1, MAPK3 és S100B humán génekre gyakorolnak kölcsönhatást.
Egy kutatás során kísérleti egereket kisebb mennyiségű epicatechin-nel etettek meg, majd 90 perc elteltével iszkémiás stroke-ot indukáltak az állatokban úgy, hogy elzárták a véráramlást az agy irányába. Azoknál az egereknél, melyeknél preventív okból epicatechint alkalmaztak, szignifikánsan kisebb lett az agykárosodás mértéke, mint azoknál az állatoknál, melyek nem kaptak a vegyületből. A tanulmányt azt mutatta, hogy az epicatechin a stroke-ot követő 3,5 óra elteltével is csökkentette a neurológiai károsodást. Hat óra elteltével már nem volt tapasztalható pozitív hatás.
A (+)-catechin és (-)-epicatechin szelektív monoamin oxidáz gátló, így használata felmerül Parkinson és Alzheimer kórban szenvedő betegeknél.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!