Azokban az országokban, ahol világszerte a legmagasabb a fekete tea fogyasztás, alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási gyakorisága – derül ki egy friss felmérésből.

A Camellia Sinensis,  röviden teacserje Kínából származik. A Buddhisták szerint Bodhidarma, a taoisták szerint Sen Nung császár fedezte fel és készítette az első teát úgy 2700-2800 évvel ezelőtt.

Két ezer évnek kellett eltelnie, míg az ital Kínából Japánba került, majd Koreán keresztül az Angolokhoz jutott kb. 400 éve és vált a nem alkoholos italok közül a legnépszerűbbé az egész világon. Legnépszerűbb formái a fekete tea, a zöld tea, a fehér tea (utóbbiban van a  legkevesebb koffein). 

Az elmúlt 25 évben a 2-es típusú cukorbetegek száma hatszorosára növekedett, 2030-ra kb. 438 millió ember lesz 2-es típusú cukorbeteg a Földön (2010-ben ez a szám 285 millió volt). 

A fekete teának az elmúlt években különböző tanulmányok tulajdonítottak az egészségre gyakorolt pozitív hatásokat. Skót tudósok 50 ország fekete tea fogyasztását és a cukorbetegség előfordulását vizsgálták. Megállapították, hogy egyértelmű kapcsolat van a teafogyasztás és a 2-es típusú diabétesz előfordulása között. 

blacktea6.jpg

Az írek a világ legnagyobb fekete tea fogyasztói, átlagosan 2 kg teát isznak meg évente. Őket szorosan követik az angolok, majd a törökök. A világon a legkevesebb fekete teát Mexikóban, Marokkóban, Kínában, Brazíliában és Dél-Koreában fogyasztják. 

A zöld tea, mellyel kutatók több tanulmányt végeztek az elmúlt évtizedekben, egyszerű flavonoidokat, ún. katekineket tartalmaz. A katekinek erős gyulladáscsökkentők. 

A zöld tea a fermentációs során fekete teává válik, s a folyamat során újabb flavonoidok keletkeznek,  amik szintén pozitív hatással lehetnek szervezetünk működésére.

Jelenleg milyen egészségjavító hatásokat tulajdonítanak a fekete teának?

-vérnyomáscsökkentés
-stressz csökkentés
-stroke rizikójának csökkenése
-az antrax ellenszere
-prosztatarák növekedésének csökkentése

Ennek a kitűnő italnak köszönhetjük az Amerikai függetlenségi háborút, ami 1773. december 16-án a „Bostoni teadélutánnal” kezdődött. Akkor pár óráig az egész Charles folyó alsó szakasza kitűnő teává változott.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!