Több tanulmány említi a flavonoidok antimutagén hatását. Az antimutagén hatás csökkenti a káros mutációk létrejöttét. A legtöbbet kutatott vegyület a kvercetin (a tőzegáfonyában található nagy mennyiségben).
Más eredmények rámutatnak a flavonoidok azon tulajdonságára, miszerint befolyásolják az enzimek I. fázisát, amelyek a karcinogéneket aktiválják. Emellett rámutatnak arra a tulajdonságra, mely gátolja a daganatos sejtek szaporodását; az ösztrogén II. típusú helyre történő kötését, melyek feladata a sejtek növekedése; arra a tulajdonságra, amely meggátolja a gamma-sugárzás genotoxikus hatását, valamint meggátolja a DNS-aduktívok keletkezését a benzo(a)pirének expozíciójakor.
A fent említetteken kívül más antimutagén és antikarcinogén történéseken keresztül a többi emésztőenzimmel szinergizálva, a flavonoidok és az egyes polifenolos vegyületek meg tudják gátolni néhány daganatos megbetegedés létrejöttét.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!