Vannak olyan feltételezések, miszerint a tealevélből készült italt az emberek már kb. fél millió éve ismerik. Ma a tea a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a világon (az első a víz). A rendszeres teafogyasztó országokban lényegesen alacsonyabb a szív-, és érrendszeri megbetegedések aránya, mint máshol, az átlagos várható élettartam magasabb, a rákbetegségek gyakorisága is alacsonyabb (még ha néhány speciális rákféleség esetében ez nincs is így, pl. májrák). A jótékony hatásokért a teában fellelhető magas antioxidáns tartalom a felelős.

A teában a flavonoidok bőséges tárháza lelhető fel. Ezen belül különleges fontossággal bírnak a catechinek. Semmilyen élelmiszerünkben nem található olyan sok catechin, mint a teában.

Az összes catechin kb. fele epigallocatechin-gallát (EGCG), kb. 20%-a epigallocatechin (EGC), 14%-a Epicatechin-gallát (ECG) és 5-6% epicatechin (EC).

Csakhogy a tea fogyasztásának korlátot szab viszonylag magas koffein tartalma, ami heves szívdobogást, álmatlanságot, nyugtalanságot okozhat.

{$up_uri}Matuzalem/greentea.jpgPedig ezek a catechinek elképesztő hatással bírnak.

A Rochester Egyetem (USA) kutatói szerint az epigallocatechin-gallát (EGCG) képes elpusztítani bizonyos leukémiás sejteket és különösen hatékonynak mutatkozott krónikus limfoid leukémiában, főleg a 65 év feletti betegekben.

Sanghajban több mint 75 ezer nőt vizsgáltak, akik már 25 éves koruk előtt rendszeresen, sok teát fogyasztottak. A vizsgálat 1996-ban indult és náluk az emlőrák előfordulásának a gyakorisága nagyon csekélynek mutatkozott.

A Matuzalem egyik fő komponensét a catechinek képezik. Koffeint nem tartalmaz, a catechienekből is sokkal többet tartalmaz, mint egy csésze tea. Az utóbbi évtizedben az FDA-hoz (amerikai élelmiszer és gyógyszerügyi hivatal) hat kérelem érkezett be azért, hogy a teát, ezen belül a zöld teát nyilvánítsák gyógyszernek. Reméljük messze még az az idő, amikor teát csak a gyógyszertárakban kaphatunk.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!