A vastagbélrák egy súlyos betegség, mely évente több százezer embert támad meg világszerte. Ennek orvoslására a legtöbb beteg fájdalmas műtéten és kemoterápián/sugárkezelésen esik át. Ez is egyike az olyan rákos megbetegedéseknek, melyek semmilyen jelet vagy tünetet nem mutatnak a betegség korai szakaszában és hosszú ideig észrevétlenül növekednek.

Az 50 év felettiek, a cukorbetegek és inzulin rezisztenciában szenvedők, a dohányosok, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók mind magas kockázatnak vannak kitéve. A rossz táplálkozás és a feldolgozott, tápanyagszegény élelmiszerek megkönnyítik a rákos megbetegedések kialakulását. 

A rák megelőzése már önmagában is bonyolult tudomány, keveset tudunk arról (legalábbis a konvencionális módon), hogyan kell hatékonyan megelőzni a vastagbélrák kialakulását. 

Bár még mindig ködös képet fest a téma, egy fénysugár képes áthatolni a rákmegelőzés megértésének mély homályán: az egészséges étrend és életmód a megértés hajóját irányító világítótorony. Egy folyamatban lévő kutatás egy új fegyvert ajánl a rák elleni küzdelemben és az veszélyes, rosszindulatú daganatok megelőzésében: az antioxidáns likopint. 

Lépéseket tehetünk a vastagbélrák megelőzése érdekében. A testmozgás segít csökkenteni a vastagbél falára lerakódott hulladék mennyiségét; a zöldség, gyümölcs és a teljes kiőrlésű élelmiszerek, egészséges, természetes zsírok fogyasztása mind jó és szükséges lépései a rák megelőzésének. A likopinban gazdag ételek fogyasztása egy másik hatásos lépés lehet a rák kialakulásának megakadályozására.

Ez a nagy nyilvánosságnak örvendő tápanyag régóta ismert a prosztatarák elleni szerepéről, azonban más rákfajták ellen is dokumentálták hatékonyságát, beleértve a vastagbélrákot. A Kínai Orvostudományi Egyetem kutatói által végzett vizsgálatban a likopinról kimutatták, hogy gátolja a bélrák sejtek burjánzását. Ezt egy fontos jelátviteli út elnyomásával éri el, mely a rákos sejtek növekedését és túlélését teszi lehetővé. Ennek a tevékenységnek a korlátozása lehetséges módja lehet egyes rákfajták megelőzésének, ez az antioxidáns új utat mutat a rákkutatásban, ami megkönnyítheti a rákmegelőzést a jövőben. 

A likopin egy vörös pigment, ami a paradicsomban és más hasonló színű zöldségben és gyümölcsben található meg. Sokan tudják, hogy bőségesen fellelhető a paradicsomban, de kiváló forrása a görögdinnye, guava, grapefruit és alapvetően minden gyümölcs és zöldség, ami vöröses/rózsaszín árnyalatú. 

A likopin messzemenő képességgel bír a rák megelőzésében, valamint olyan degeneratív betegségek megakadályozásában, mint amilyenek a szívbetegségek. Egy korábbi kutatás a nők likopin szintjét vizsgálta és megállapította, hogy a magasabb likopin szinttel rendelkezőknél kisebb eséllyel alakul ki méhnyak rák.

Összességében tehát a likopin antioxidáns vegyület nagyon ígéretes tulajdonságokkal rendelkezik, ami nem csak a végbélrák, de számos egyéb betegség és rendellenesség esetében is segítséget nyújthat a megelőzés és gyógyulás terén.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!