Holland kutatók teljes egészében meghatározták egy 115 évet élt nő genomját, majd egy kanadai konferencián bemutatták eredményeiket, melytől azt várják, hogy hasznos információkat kaphatnak arról, milyen tényezők segíthetik elő a hosszú életet. A kutatás vezetője nem árulta el a hölgy nevét, ezért a tanulmányban W115-ként említik. Halála előtt a nő volt a világ legidősebb (ismert) embere a Földön, és ami megdöbbentő, hogy életes során nem mutatkoztak nála érrendszeri problémák, még a demencia (időskori szellemi hanyatlás) tünetei sem.

W115 koraszülöttként látta meg a napvilágot, az orvosok nem sok esélyt adtak neki a túlélésre. Ennek ellenére hosszú és egészséges életet élt. Halála előtt testét felajánlotta tudományos célra, beleegyezett, hogy a kutatók halála után tanulmányozzák a szerveit és feltérképezzék a DNS-ét.

A hölgynél 100 éves korában mellrákot diagnosztizáltak, 112 évesen pedig neuropszichológiai tesztet végeztek nála, ami azt mutatta, hogy mentális kapacitása (szellemi képessége) jobb, mint egy 60-genetika75 éves embernek.

Halálát végül gyomorrák okozta.

A kutatókat a boncolás után meglepte, hogy az idős asszony erei teljesen „tiszták” voltak, komolyabb lerakódások jelei nem mutatkoztak, holott idős embereknél éppen ez jelenti a legnagyobb rizikót és okozza a legtöbb idős ember halálát.

A kutatókat tehát leginkább a hölgy ereinek kifogástalan állapota lepte meg, engem azonban sokkal jobban megragadott az a tény, hogy az asszony 100 éves korában átesett egy mellrákon, amiből aztán felépült, és végül 115 éves korában szintén egy rákos betegség hatására hunyt el.

Száz éves korában tehát történt valami a génjeivel, hiszen ezt követő 15 évben két rákféleséget is megkapott, míg előtte száz évig nem szenvedett soha rosszindulatú megbetegedésben. Ez itt a kérdés…
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!