A rendszeres keksz, csoki és sütemény evés szignifikánsan növeli a méhrák kialakulásának esélyét a hölgyeknél – derül ki egy friss kutatásból. Azoknál a nőknél ugyanis, akik hetente 2-3 alkalommal fogyasztják ezeket a fölösleges, extra kalóriákat, akár 33%-kal is emelkedhet a méhrák kialakulási valószínűsége. A legtöbb édességet fogyasztó nőknél pedig 42%-os növekedés figyelhető meg.

Forrás: Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention

A stockholmi Karolinska Institute kutatói szerint a cukor, illetve a cukros ételek többféle módon is elősegíthetik a rosszindulatú daganatok kialakulását.
Az egyik elmélet szerint a cukros ételek és italok hatásár nő a szervezetben az inzulin kiválascakes.jpgztás, amely túlzott sejtnövekedést okoz az endometriumban (méhnyálkahártya).

Egy másik elképzelés szerint a sok cukor hatására nő a szervezet ösztrogén szintje, mely szintén kontroll nélküli sejtburjánzáshoz vezet.
A harmadik elmélet a testsúlyra fókuszál. Köztudott, hogy a legtöbb rákos betegség megelőzésének egyik legjobb, természetes eszköze a testsúly egészséges szinten tartása. Feltételezhető, hogy akik rendszeresen fogyasztanak nagyobb mennyiségű édességet, magasabb BMI- indexszel rendelkeznek, mint azok, akik kevésbé édesszájúak.  

A méhrák kialakulásának legfontosabb rizikófaktorai:

-    életkor
-    testsúly
-    genetikai tényezők (előfordult már a családban)
-    virus?
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!