Az alfa-karotin antioxidáns vegyület magas vérszintje úgy tűnik, fontos szerepet játszik a hosszú, egészséges élet elérésében.

Forrás: JAMA

A reaktív oxigén, más néven szabad gyök károsítja a DNS-t, a fehérjéket, zsírokat, ezáltal olyan krónikus betegségek kialakuláshoz vezethet, mint a szívbetegség vagy rák. A karotinok vegyületcsoport tagjai a béta-karotin, alfa-karotin és likopin. Ezeket a vegyületeket bizonyos növények és mikroorganizmusok termelik, s antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A karotinok az emberi szervezetbe a táplálkozás során kerülhetnek be. Egyes zöldségek és gyümölcsök nagy számban tartalmaznak karotinokat.

Atlantai kutatók vizsgálták az alfa-karotin és több, mint 15 000 felnőtt halálozási rizikója közötti kapcsolatot (Third National Health and Nutrition Examination Survey Follow-up Study). A vizsgálatban résztvevők 6 éven keresztül biztosítottak vérmintákat, a kutatók pedig 12 évig követték, hogy mikor és hogyan haltak meg.

A tanulmány során összesen 3810 résztvevő halt meg. Azoknál, akiknél magasabb alfa-karotin vérszintet mértek, a halálozási valószínűség alacsonyabb volt.

Az alfa-karotin szint (mikrogramm/dl) és a halálozási rizikó csökkenése az alábbi relációt mutatta azokhoz viszonyítva, akiknél 0 és 1 mikrogramm/dl közötti értéket mértek:

- 2-3: -23%
- 4-5: -27%
- 6-8: -34%
- 9- : - 39%

Az eredmény tehát azt mutatja, hogy akinél pl. az alfa-karotin szint 9 vagy annál nagyobb értéket mutatott, 39%-kal alacsonyabb volt a halálozási esély, mint a 0 és 1 mikrogramm/dl szinttel rendelkező résztvevőknél.

Ráadásul a tanulmány azt mutatta, hogy a magas alfa-karotin szint szignifikánsan csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedésekből, illetve rákos megbetegedésekből adódó halálozást.

Az alfa-karotin kémiailag nagyon hasonlít a béta-karotinhoz, de úgy tűnik, sokkal hatékonyabb pl. a ráksejtek növekedésének gátlásában (főleg agy, máj és bőr esetén).

A tanulmány során az is kiderült, hogy a sárga-narancssárga gyümölcsök és sötét zöld zöldségek fogyasztása csökkenti a tüdőrák kialakulását azokhoz képest, akik más típusú zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak.

Javasolt zöldségek és gyümölcsök:

- répa
- tök
- édesburgonya
- brokkoli
- zöldbab
- zöldborsó
- spenót
- kel
- karalábé

{$up_uri}gyumik.jpg


Ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek az alfa-karotin tartalma kiemelkedően magas.

A tanulmány ismét felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire nagy szükség van a rendszeres zöldség-, és gyümölcsfogyasztásra. Nagyon fontos, hogy ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket folyamatosan variáljuk, és minél több félét fogyasszunk belőlük.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!