Az egyébként is sok esetben halálos rákos megbetegedéseknél alkalmazott Avastin bizonyos kemoterápiás készítményekkel együtt alkalmazva növeli a halálozási rátát, derül ki egy friss tanulmányból.

Az Avastin (bevacizumab) néven forgalmazott gyógyszer egy olyan monoklonális antitest, mely képes felismerni és gátolni az angiogenesis folyamatát, melynek során a daganat új ereket növeszt annak érdekében, hogy biztosítsa a számára szükséges tápanyagokat. A bevacizumab volt az első ér újdonképződés gátló gyógyszer az USA-ban.

A bevacizumab készítményt az FDA áttétes rákban szenvedő betegek kemoterápiával kombinált kezelésére hagyta jóvá 2004-ben vastagbél-, és nem kis sejtes tüdőrák esetén. 2008-ban az áttétes mellrákra terjesztették ki az ajánlást. 2010 júliusában aztán úgy nyilatkoztak, hogy az Avastinnak nincs annyi pozitív hatása áttétes mellrák esetén, mely ellensúlyozni tudná a súlyos mellékhatásait.

A 10 217 rákos beteg bevonásával készült tanulmány során kiderült, hogy a bevacizumab alkalmazása esetén a halálos mellékhatások gyakorisága 2,5%. Ez másfél százalékkal magasabb érték, mint ami az Avanstin önmagában történő alkalmazása esetén mérhető. Ha az Avastint taxánokkal vagy platinum vegyületekkel kombináljuk, akkor a halálos mellékhatások száma elérheti a 3,3%-ot. Más vegyületek alkalmazása során ez az emelkedett ráta nem volt tapasztalható.

Mindezektől függetlenül az Avastint egyre szélesebb körben alkalmazzák rákos betegeknél, azonban fontos, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal és más kezelésekkel együtt jelentkező káros mellékhatásokkal.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!