Az almában található oligoszacharidok a végbélrák sejtek 26 százalékát pusztították el in vitro kísérletekben, nagy fölénnyel felülmúlva ezzel a leggyakrabban használt kemoterápiás gyógyszereket. Ellentétben a kemoterápiás gyógyszerekkel, az oligoszacharidok természetes, az egészség megőrzését elősegítő vegyületek, melyek széles körben megtalálhatóak gyümölcsökben és zöldségekben. 

A vastagbélrák jelenleg a második vezető halálok a rákos megbetegedések közül nők esetében, férfiaknál pedig a harmadik. A vastagbél rák kezelésére általánosan használt kemoterápiás gyógyszer korlátozott eredményeket hoz, míg komoly mellékhatásai lehetnek, mint pl. a szívkoszorúér-görcs, neurotoxicitás, vérszegénység és immunszupresszió. 

A kutatók az almára összpontosítottak a vastagbélrák természetes kezelésére és megelőzésére irányuló vizsgálatukban, mivel ez a legelterjedtebben fogyasztott gyümölcs számos országban és hatása bizonyított mellrák, petefészekrák, tüdőrák, májrák  esetén is. A vizsgálat során almában található oligoszacharidokat használtak (melyek rákellenes tulajdonságait már korábban megállapították), amit az alma(lé) feldolgozóipar széles körben rendelkezésére álló hulladékából, az almatörkölyből nyertek.

Kínai kutatók az oligoszacharidokat kisebb molekulákra bontották, majd különböző koncentrációban adták tenyésztett HT29 vastagbél rákos sejtekhez és összehasonlították a leggyakrabban használt kemoterápiás gyógyszerrel. Az oligoszacharidok minden vizsgált koncentrációban felülmúlták a kemoterápiás készítményt a programozott sejthalál (apoptózis) kiváltásában. 

Például csupán 0,9 ppm koncentrációban az oligoszacharidok 36 óra elteltével a rákos sejtek 17,6 százalékát pusztították el, míg a gyógyszer magasabb koncentrációban mindössze 10,9 százalékos eredményt ért el. Ennél is fontosabb, hogy mivel az alma oligoszacharidok nem károsítják az egészséges sejteket, így magasabb koncentrációban alkalmazhatóak, mint a kemoterápiás készítmények. 9 ppm koncentrációnál a rákos sejtek 46 százaléka pusztult el, a kemoterápiás szert ilyen koncentrációban már nem is tesztelték.

Az oligoszacharidok az elmúlt időszakban egyre több figyelemnek örvendenek általános egészségvédő élelmiszerként. Kutatások során megállapították, hogy támogatják a bélflóra egészségét, ellenőrzés alatt tartják a vércukorszintet és hatással vannak az immunrendszerre.

Megtalálhatóak sok nővényben (gyümölcsben, zöldségben, algában), valamint a mézben és tejben is. Előállíthatók a gyümölcsök összetettebb szénhidrátjainak (pl. pektin) lebontásával is. Bizonyos mértékig ez a reakció a nyers gyümölcs fogyasztásával is elérhető. Azonban meg kell jegyezni, hogy a legtöbb kereskedelmi forgalomban levő alma lé gyakorlatilag nem tartalmaz pektint vagy aktív enzimeket és a nyers almával összehasonlítva körülbelül a gyógyhatású polifenolok 10 százaléka található meg bennük. A nyers gyümölcs természetesen ebben az esetben is sokkal egészségesebb, mint a feldolgozott változata. 

Az új tanulmány további bizonyítékkal szolgál az alma egészség megőrző és rákellenes hatására, még kis koncentráció esetén is. Az a tény, hogy az oligoszacharidokat egy széles körben rendelkezésre álló hulladéktermékből elő lehet állítani, ami egy jövőbeli alacsony költségű, természetes gyógymód lehetőségét ígéri.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!