Az Omega-3 zsírsavak jelentősen gátolják a rákos daganatok növekedését. A Journal of Nutritional Biochemistry folyóiratban megjelent új tanulmány az első, mely a kutatók szerint egyértelmű bizonyítékkal szolgál arra, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát.

Méghozzá nem is kismértékű kockázat csökkenésről van szó. A Guelphi Egyetem tudósai felfedezték, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag diéta (egészséges zsírok, melyek megtalálhatóak olyan hidegvízi halakban, mint a lazac és bizonyos növényi élelmiszerekben, többek közt a dióban) akár 30 százalékkal gátolhatja a mellráksejtek növekedését, különösen fiataloknál.

Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásának jótékony hatása van egyes betegségek, mint pl. a mellrák kialakulásának megelőzésében. Sikerült bebizonyítani, hogy az omega-3 zsírsavak ennek a rendkívül jótékony hatásnak nem csak mellékszereplői, hanem a kiváltó okai.

A mellrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a hölgyek körében és a rákból eredő halálesetek második leggyakoribb  oka náluk. 

A kutatócsoport egy olyan génmanipulált egértörzset hozott létre, amely egyszerre termel omega-3 zsírsavakat és agresszív emlődaganatokat. Ezután összehasonlították olyan egerekkel, amik csupán a daganatos sejtekkel rendelkeztek. Az omeg-3 zsírsavakkal rendelkező alanyoknál nem csak 30 százalékkal kevesebb tumort találtak, de azok mérete is harmada volt a kontrollcsoporthoz képest. 

Ez a kísérlet genetikai megközelítéssel vizsgálja az omega-3 zsírsavak hosszú távú alkalmazásának hatását az emlőrák fejlődésére. Korábban nem végeztek hasonló kísérletet az omega-3 zsírsavak mellrák megelőző szerepének feltárására. Különösen figyelemre méltó a tény, hogy a táplálkozás is jelentős hatással lehet a tumor fejlődésére és az emlőrák megelőzésére.

A Harvard Egyetem kutatói is jó hírekkel szolgálnak az emlőrák étrenddel és különleges tápanyagokkal való megelőzésével kapcsolatban. Egy nemrégiben közzétett tanulmány azt a követeztetést vonta le, hogy a karotinoidok (a sárga, narancs és piros színű zöldségekben és gyümölcsökben található fitotápanyagok) jelentősen csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!