Számos elmélet létezik a hunzák hosszú és egészséges életének okairól. Egyesek szerint az életstílusuknak, mások szerint a sok sárgabarackmag fogyasztásnak vagy éppen tiszta ivóvizüknek köszönhetik, hogy a kis népcsoport lakói nem ismerik a rákot, a szívbetegségeket és akár 100 évesen is aktív életet tudnak élni.
Ki ne szeretne olyan helyen élni, ahol a modern, civilizációs betegségek többsége ismeretlen, ahol az idősek látása is szinte tökéletes, a kardiológusok pedig a szív-, és érrendszeri betegségek nyomát sem találják?
A szerény lélekszámú észak nyugat pakisztáni kis népcsoport 7000 méter magasan, a hegyek között, a civilizációtól teljesen elszigetelve éli mindennapjait.    
Ebben a kis földi paradicsomban nincs bűnözés, nincsenek adók, szociális különbségek, bankok, üzletek, még a pénz sem létezik.
 A hunzák étkezési szokásai nem tekinthetők különösnek, egzotikusnak, egyszerűen csak azt eszik, amit a természet rendelkezésükre bocsájt, teljesen természetes formában. Ételeik frissek, nem tartalmaznak tartósítószereket, mesterséges összetevőket és alacsony feldolgozottságúak.
Kutatók régóta azt tanulmányozzák, hogy mi lehet a hunzák kiváló egészségi állapotának oka és vajon tényleg a teljes népcsoportra jellemző-e a tökéletes fizikai (és persze lelki) állapot. Egy 1964-ben megjelent tanulmányban két amerikai kardiológus huszonöt 90 és 110 év közötti hunzát vizsgált meg természetes élőhelyükön. Megállapították, hogy egyik részvevőnél sem mutatkoztak a szívbetegségnek még a jelei sem, nem volt magas a vérnyomásuk és tökéletes volt a koleszterinszintjük is. Korábban egy szemész orvos járt a hunzák földjén, aki idős hunzák látását vizsgálta és megállapította, hogy  még az idős hunzák szeme is tökéletes.
még az idős hunzák szeme is tökéletes.
A hunzák fizikai állapota annyira jó, hogy könnyedén dolgoznak a kemény, téli hidegben, hatalmas köveket, sziklákat emelgetnek és úsznak a jeges vízben.
A rengeteg természetes és friss táplálék közül a kedvencük a sárgabarack, melyet az élet szinte minden területén használnak. Amikor szezonja van, akkor frissen fogyasztják, télen pedig a kiszárított gyümölcsöt eszik. Jéggel összekeverve fagylaltot készítenek belőle, magját pedig úgy ropogtatják, mint mi a földimogyorót. A sárgabarackmag olajat főzéshez, saláta öntetként és arckrémként is használják.     
Több kutató szerint a hunzák hosszú és egészséges életének egyik fontos tényezője a sok sárgabarackmag fogyasztás.
A sárgabarackmag sok, értékes összetevőjén felül sok A-vitamint, vasat és rostokat is tartalmaz.
 drtihanyi
                  drtihanyi dr. Tihanyi László
                     dr. Tihanyi László
                   
    
                Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db
   Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db
    Super Cordyceps gyógygomba tabletta, 120db
   Super Cordyceps gyógygomba tabletta, 120db
    Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db
   Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db
    Barangolás a hunzák földjén
   Barangolás a hunzák földjén