Számos elmélet létezik a hunzák hosszú és egészséges életének okairól. Egyesek szerint az életstílusuknak, mások szerint a sok sárgabarackmag fogyasztásnak vagy éppen tiszta ivóvizüknek köszönhetik, hogy a kis népcsoport lakói nem ismerik a rákot, a szívbetegségeket és akár 100 évesen is aktív életet tudnak élni.

Ki ne szeretne olyan helyen élni, ahol a modern, civilizációs betegségek többsége ismeretlen, ahol az idősek látása is szinte tökéletes, a kardiológusok pedig a szív-, és érrendszeri betegségek nyomát sem találják?

A szerény lélekszámú észak nyugat pakisztáni kis népcsoport 7000 méter magasan, a hegyek között, a civilizációtól teljesen elszigetelve éli mindennapjait.    apricotseed.jpg

Ebben a kis földi paradicsomban nincs bűnözés, nincsenek adók, szociális különbségek, bankok, üzletek, még a pénz sem létezik.

 A hunzák étkezési szokásai nem tekinthetők különösnek, egzotikusnak, egyszerűen csak azt eszik, amit a természet rendelkezésükre bocsájt, teljesen természetes formában. Ételeik frissek, nem tartalmaznak tartósítószereket, mesterséges összetevőket és alacsony feldolgozottságúak.

Kutatók régóta azt tanulmányozzák, hogy mi lehet a hunzák kiváló egészségi állapotának oka és vajon tényleg a teljes népcsoportra jellemző-e a tökéletes fizikai (és persze lelki) állapot. Egy 1964-ben megjelent tanulmányban két amerikai kardiológus huszonöt 90 és 110 év közötti hunzát vizsgált meg természetes élőhelyükön. Megállapították, hogy egyik részvevőnél sem mutatkoztak a szívbetegségnek még a jelei sem, nem volt magas a vérnyomásuk és tökéletes volt a koleszterinszintjük is. Korábban egy szemész orvos járt a hunzák földjén, aki idős hunzák látását vizsgálta és megállapította, hogy hunzabarack.jpgmég az idős hunzák szeme is tökéletes.

A hunzák fizikai állapota annyira jó, hogy könnyedén dolgoznak a kemény, téli hidegben, hatalmas köveket, sziklákat emelgetnek és úsznak a jeges vízben.

A rengeteg természetes és friss táplálék közül a kedvencük a sárgabarack, melyet az élet szinte minden területén használnak. Amikor szezonja van, akkor frissen fogyasztják, télen pedig a kiszárított gyümölcsöt eszik. Jéggel összekeverve fagylaltot készítenek belőle, magját pedig úgy ropogtatják, mint mi a földimogyorót. A sárgabarackmag olajat főzéshez, saláta öntetként és arckrémként is használják.     
Több kutató szerint a hunzák hosszú és egészséges életének egyik fontos tényezője a sok sárgabarackmag fogyasztás.

A sárgabarackmag sok, értékes összetevőjén felül sok A-vitamint, vasat és rostokat is tartalmaz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!