A bőrrák egy rosszindulatú rákos daganat, mely a hámsejtekben növekszik. A rákos megbetegedések több mint 50%-a neki tulajdonítható. 2007-ben az Egyesült Államokban több mint 1 millió főt diagnosztizáltak nem melanoma típusú bőrrákkal és közel 60 000 főt melanomával.

Mik a különböző bőrrák típusok?

A bőrrák fajtáit 3 különböző csoportba sorolhatjuk.

1, Bazális sejtes carcinoma

Hozzávetőlegesen a bőrrákok 75%-át alkotja. Ez a hatékonyan kezelhető rákfajta a bőr felső rétegének (epidermis) a bazális sejtrétegében kezdődik és nagyon lassan nő. A bazális sejtes karcinoma általában úgy néz ki, mint egy kis fényes csomó (gyöngyházfényű), kitüremkedés a bőrön, elsősorban azokon a területeken, amelyek ki vannak téve a napnak, úgy, mint a fej, orr, a nyak, karok, kezek és az arc. Gyakran fordul elő világos hajú, bőrű, szemű embereknél.

2, Laphámrák

A laphámrák agresszívebb, mint a bazális sejtes carcioma, de jól kezelhető. A bőrrákok 20%-át alkotja. A laphámrák tűnhet csomónak vagy vörös hámló foltnak, mely az arcon, füleken, ajkakon és a szájon jelenik meg. Azonban a laphámrák a test más felületeire is átterjedhet. Ez a típusú bőrrák főleg a fehér bőrű embereken található.

3, Melanoma malignum

A bőrrákfajták 5%-át alkotja és 73%-ban halált okoz. A melanocytákban kezdődik, ezek azok a sejtek, amelyek a pigment termelődésért felelősek. A melanoma malignum általában egy anyajegyből indul ki, amely elrákosodik. Nagyon gyorsan terjed. Leggyakrabban fehér bőrű nőkön és férfiakon jelenik meg, de minden bőrtípus veszélyeztetett.

{$up_uri}mel2.jpg


A jóindulatú anyajegyek megkülönböztetése a melanomától

Annak érdekében, hogy megelőzze a melanoma kialakulását, fontos állandóan ellenőrizni az anyajegyeket és egyéb bőrelváltozásokat, hogy a fontos változások észrevehetőek legyenek. Kutatók szerint egyes anyajegyek nagyobb eséllyel alakulnak át rosszindulatú melanomává.

Azok az anyajegyek, amelyek jelen vannak születéskor és atípusos anyajegyek, nagyobb eséllyel rákosodnak el. Az anyajegyek változásainak megfigyeléséhez az „ABCD diagram” szükséges. Fontos, hogy még korai stádiumban észrevegyük a rosszindulatú melanomákat.

Figyelmeztető jelek a következőek:

Asszimetria (asymmetry): az anyajegy egyik fele másképp néz ki, mint a másik, nem szimmetrikus.

Szegély (border): az anyajegy széle szabálytalan.

Szín (color): a színe változik az anyajegynek.

Átmérő (diameter): az anyajegy átmérője nagyobb, mint egy radír a ceruzán.

Néhány melanoma nem mutatja az összes fontos jellemzőt, ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával.

Melyek a melanoma főbb rizikófaktorai?

Leggyakrabban a fehér bőrű embereket veszélyezteti, különösen azokat, akiknek szőke vagy vörös hajuk van és világos színű szemük. A bőrrák nagyon ritka gyerekeknél.

További rizikófaktorok:

- ha a családban már előfordult melanoma
- napsugárzás: az az idő, amit védelem nélkül eltöltünk a napon
- gyerekkori leégések (a bőr nem felejt!)
- sok szeplő
- túl sok anyajegy (több mint 50)

A bőrrák megelőzése

1. Nyáron viseljen olyan ruhát, amely eltakarja az egész testét és hordjon kalapot.
2. Használjon naptejet és kerülje a napsugárzást délelőtt 10 és délután 4 között. A naptej a leégéstől megvéd, így a bőrráktól is talán, de a melanomától biztosan nem. Erre vonatkozóan egyetlen evidencia sincs.

Hogyan végezzünk önvizsgálatot?

A gyanús anyajegyek felismerése kulcskérdés a korai bőrrák kezelésében.
Az alábbi módszer az Amerikai Rák Egyesülettől származik: szüksége lesz egy nagy tükörre (kézi tükörre) és egy jól kivilágított szobára. Vizsgálja meg a testét elölről és hátulról a tükörben, aztán jobbról és balról, felemelt kézzel. Hajlítsa be a könyökét, nézze meg alaposan az alkarját, a felkarja alsó részét és a tenyerét. Nézze meg a lába hátsó részét, lábujjak közét és a talpát. Vizsgálja meg a nyaka hátsó részét és a haja alatti részt kézi tükörrel. Ellenőrizze a hátát és fenekét.

Ismerje meg a bőrét és az anyajegyek, szeplők mintáját. Figyelni kell a változásokra, az alakra, a méretre, és a színre. Fokozatosan szoktassa a bőrét a naphoz, ne napozzon, de a nap elől ne bujkáljon, mert a mérsékelt napsugárzás igen is kívánatos, egészséges, és az évmilliók során fajunk hozzá szokott. 15 perc mozgás a napon a napi teljes D vitamin szükségletünket fedezi.

{$up_uri}megafoodgombabanner.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!