A bőrrák az abnormális bőrsejtek kontrollálatlan növekedése, melyet, ha nem kezelnek, tovább terjedhet a test egyéb szöveteire, szerveire. A bőrráknak több fajtája is ismert, a leggyakoribb a basal karcinóma, Basalioma, a kevésbé gyakori, de sokkal veszélyesebb a melanoma.

A bőr külső felszínét különböző sejtek alkotják, a bőrrák típusa attól függ, mely sejteket érinti. A basalioma a bőr alsó rétegében elhelyezkedő sejtek kóros elfajulásából ered. A laphámrák a bőr középső sejtjeiből (spinalioma), a melanoma pedig a pigment termelő sejtek „megvadulásából” alakul ki. A melanoma a három típus közül messze a legveszélyesebb, a legtöbb bőrrákos halálesetért a melanoma a felelős.

A bőrrák a leggyakoribb rákos daganat az USA-ban. A jelenleg ismert legfontosabb rizikófaktorok:

- világos színű bőr, haj és szemek
- genetikai tényezők: ha a családban már korábban előfordult melanoma, az növeli a kialakulás kockázatát
- életkor: a nem melanoma típusú bőrrákok 40 év felett gyakoribbak
- napozás időtartama, szolárium használat: a legtöbb melanoma azokon a testrészeken alakul ki, melyeket a nap rendszeresen ér. Az ultraibolya sugárzás a bőrrák elsődleges rizikófaktora.

De ettől függetlenül malanoma bárkiben kifejlődhet, akkor is, ha a felsorolt rizikófaktorok alapján kevésbé érintett. Fiatal, egészséges, sötét bőrű, hajú, szemszínű emberek is kaphatnak bőrrákot.

Az egyes bőrrák típusoknak eltérő megjelenési formái lehetnek. Lehetnek kicsik, fényesek, pikkelyesek, egyenetlenek, kérgesek, gyakran vérezhetnek. A legfontosabb, hogy ha bármi változást észreveszünk bőrünkön, azonnal forduljunk szakemberhez.

A legfontosabb eltérések:

- aszimmetrikus megjelenés
- szabálytalan szegély
- eltérő árnyalatú színek, sötét részek (barna, fekete)
- 6 mm-nél nagyobb megjelenés
- és minden olyan eltérés a bőrön, ami vérzik, vagy nem gyógyul

A bőr rákos elváltozásainak gyógyítása fajtánként eltérő, a leggyakoribb és legfontosabb a rákos bőrszövet eltávolítása sebészeti úton.

Mint minden rák típusnál, a bőrrák esetében is a legfontosabb a megelőzés. Manapság nyáron még a csapból is ez folyik, mégis kevesen tartják be, pedig nagyon fontos, hogy a veszélyes időszakokban kerüljük a közvetlen napsütést! Ez azokra is érvényes természetesen, akik pl. délben, verőfényes napsütésben vízben tartózkodnak (tenger, medence, stb.). Nagyon fontos a bőr megfelelő védelme strandolás közben. Napozókrémekből mindig az ideális faktor számút válasszuk (általában 20-as, 30-as napozókrémek), a strandon hordjunk kalapot, pólót, amikor tartósan, közvetlenül ér minket a nap a tiltott órákban. Ma már egyre inkább elfogadott, hogy a veszélyes időszak nyáron délelőtt 10 és délután 4 óra között van.

{$up_uri}melanoma2.jpg


De azért a dolgok itt sem olyan egyértelműek, mint ahogy első ránézésre látszanak, pl. a színes bőrűek esetében a melanoma leginkább a körmök alatt és a tenyéren, talpon mutatkozik. Ezek nem igazán a napozásnak kitett testrészek. Furcsa az is, hogy délen, ahol a legtöbbet süt a nap, ott a legritkább a melanoma, míg észak felé haladva a betegség gyakorisága megnövekszik. Vannak olyan tanulmányok (Nelemans, Elwood és Jopson) ahol egyenesen az jön ki, hogy a rendszeresen napozók közt a melanoma gyakorisága csökken, ezzel szemben az alkalmankénti leégők közt a melanoma gyakorisága számottevően megnövekszik. A probléma tehát a leégés!

A télen diagnosztizált melanomák prognózisa rosszabb, mint a nyáron kialakult melanomáké. Lehetetlen nem észrevenni a nyilvánvaló összefüggést, miszerint nyáron a szervezet D vitamin ellátottsága sokkal jobb, mint télen és ez véd meg minket a rosszindulatú elváltozások kialakulásától.

A bőrrákok 80-90%-a valóban a napnak legjobban kitett helyeken alakul ki, míg a melanomák kb. 80%-a a napfénynek legkevésbé kitett helyeken alakul ki.
A napozó krémek rák megelőző hatását egyetlen tanulmány sem támasztotta alá, sőt inkább az ellenkezője az igaz. Őseink a napon éltek, az ember csak a jégkorszak végén vált képessé arra, hogy hideg területeken is megéljen, tehát volt időnk alkalmazkodni a naphoz. A rendszeres leégés mentes napozás jó, a D vitamin szint megnövekszik a szervezetben és ez által a rákbetegségekkel szembeni védettségünk megnövekszik.

Aki pedig valamilyen ok miatt nem napozhat (pl. szívbetegség, hipertónia, stb.) ott is lehetőség van arra ma már, hogy a megfelelő D3 vitamin ellátást a szervezet számára biztosítsuk.

Ganoderma

http://gyogygombak.drtihanyi.hu/uploads/gano.jpg


Cordyceps

http://gyogygombak.drtihanyi.hu/uploads/cordy.jpg


MegaFood Maitake gyógygomba

http://gyogygombak.drtihanyi.hu/uploads/is3.jpg


Maitake

http://gyogygombak.drtihanyi.hu/uploads/beta.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!