A csontritkulás vagy oszteoporózis során a csontok elgyengülnek és porózussá válnak. Azáltal, hogy elveszítik erejüket, tartásukat, könnyebben törnek.

A fejlett világban a csontritkulás nagyon széles kört érint, a 300 milliós Amerikában pl. 10 millió ember szenved csontritkulásban, és további 34 millió embernek van a normálisnál alacsonyabb csonttömege, ami jelentősen növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét.

A rákos daganatok, illetve a rák bizonyos kezelései szintén növelik a csontritkulás előfordulásának valószínűségét.

Hogyan fejlődik ki a csontritkulás?

A csontok kalciumból és egyéb ásványi anyagokból állnak, ezek az összetevők biztosítják szilárdságát. A csontsűrűség a csontok ásványi anyag tartalmát mutatja.

A szervezet többi szövetéhez hasonlóan a csontok is folyamatosan megújulnak. Ez a megújulás két részből áll, egyrészt a csontszövetek lebontásából, másrészt a csontszövetek felépítéséből. Az egészséges szervezet ezt a lebontó és felépítő folyamatot egyensúlyban tartja.

Fiatalkorban a csontok nőnek és növekszik a sűrűségük is. 35 éves kor körül kezdik elveszíteni erősségüket és veszítenek sűrűségükből. A csontritkulás a
legtöbb esetben a gyors csontvesztés eredménye, melynek több oka lehet:

- hormonszint csökkenés
- fizikai aktivitás hiánya
- kalcium és d vitamin hiánya
- dohányzás
- rendszeres alkoholfogyasztás
- bizonyos gyógyszerek szedése

A csontritkulás előfordulása nőknél gyakoribb, mint férfiaknál és férfiaknál általában később is jelentkezik. Ráadásul a férfiaknak erősebb és nagyobb csontjaik vannak, mint a nőknek.

Rákos daganatok kezelése vs. csontritkulás

A rákos daganatok bizonyos kezelései növelik a csontritkulás előfordulását nőkben és férfiakban egyaránt. Néhány kemoterápiás gyógyszer, amit a mellrák gyógyítására használnak, csökkenti a csontok sűrűségét. Bizonyos hormon terápiák mell-, és prosztatarák esetén szintén hasonló hatást váltanak ki. Ezek a csontritkulást és csontsűrűség csökkenést előidéző gyógymódok megfelelő stratégiával orvosolhatók.

Az alábbi gyógyszerekről mutattak ki csontritkulást előidéző hatást: Nolvadex (tamoxifen), Arimidex (anastrozole), Femara (letrozole).

Megelőzhető vagy kezelhető a csontritkulás mellrákban szenvedő hölgyek
esetében?


Alapvetően igen, de ehhez nagyon fontos a rendszeres állapot felmérés, a csontsűrűség mérés.

Emellett nagyon fontos az életmód változtatás:

- rendszeres és folyamatos d vitamin bevitel
- rendszeres testmozgás
- a dohányzás elhagyása
- az alkohol fogyasztás minimalizálása

Érdemes elgondolkodni ugyanakkor azon is, hogy pl. Amazóniában és más, „primitív” körülmények közt élő és táplálkozó emberek közt a csontritkulás gyakorisága nulla.

{$up_uri}d3.jpg


{$up_uri}megafoodgombabanner.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!