Kutatók szerint a rák megelőzésének legfontosabb eszköze a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése mellett, az egészséges táplálkozás és az ebből fakadó egészséges, normális testsúly.
Minden további 2,5cm 3%-kal növeli a bélrákok kialakulásának valószínűségét (Imperila College London).
A különböző bélrákok (vastagbélrák, végbélrák, stb.) vezető haláloknak számítanak a fejlett világban, megfelelő testsúllyal, derékszélességgel emberek tízezreinek élete lenne megmenthető évente Európában.
És itt ki kell hangsúlyozni, hogy a derékszélességnek különösen fontos szerepe van a megelőzésben, ugyanis a legveszélyesebb elhízási mód, ami a derékra, hasra halmozódik fel. Nem teljesen tiszta még, hogy miért ez az elhízás jelenti a legnagyobb veszélyt, de feltételezzük, hogy köze van ahhoz, hogy jelentős mértékben megzavarja a hormonháztartást és ez segíti a bélrákok kifejlődését.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a magas feldolgozottságú ételek, húsok, milyen nagy mértékben növelik meg a bélrákok kialakulásának esélyét: szalonna, sonka, erősen fűszeres, füstölt húsok, szalámi, hot-dog, stb.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!