Kutatók szerint a rák megelőzésének legfontosabb eszköze a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése mellett, az egészséges táplálkozás és az ebből fakadó egészséges, normális testsúly.

Az egészséges derékszélesség nőknél kevesebb, mint 80cm, afroamerikai és fehér bőrű férfiaknál kevesebb, mint 94cm és ázsiai férfiaknál kevesebb, mint 89cm.
Minden további 2,5cm 3%-kal növeli a bélrákok kialakulásának valószínűségét (Imperila College London).

A különböző bélrákok (vastagbélrák, végbélrák, stb.) vezető haláloknak számítanak a fejlett világban, megfelelő testsúllyal, derékszélességgel emberek tízezreinek élete lenne megmenthető évente Európában.

És itt ki kell hangsúlyozni, hogy a derékszélességnek különösen fontos szerepe van a megelőzésben, ugyanis a legveszélyesebb elhízási mód, ami a derékra, hasra halmozódik fel. Nem teljesen tiszta még, hogy miért ez az elhízás jelenti a legnagyobb veszélyt, de feltételezzük, hogy köze van ahhoz, hogy jelentős mértékben megzavarja a hormonháztartást és ez segíti a bélrákok kifejlődését.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a magas feldolgozottságú ételek, húsok, milyen nagy mértékben növelik meg a bélrákok kialakulásának esélyét: szalonna, sonka, erősen fűszeres, füstölt húsok, szalámi, hot-dog, stb.

{$up_uri}waist.jpg


{$up_uri}megafoodgombabanner.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!